Publicat el 22/12/2016

és una festa d’origen religiós que se celebra el 25 de desembre i commemora el naixement de Jesucrist. L’origen d’aquesta celebració, però, prové del món pagà, ja que coincideix amb el solstici d’hivern, en què el dia comença a allargar-se de nou. Cada país té les seves pròpies tradicions, que de vegades tenen un gran contingut religiós i d’altres representen el culte a la natura.
Fires. Com a preludi de les festes de Nadal, arreu del país s’organitzen fires on es posen a la venda els arbres de Nadal, figuretes per al pessebre i tota l’ornamentació de les festes nadalenques. Aquestes fires solen durar fins a gairebé la vigília, els dies 23 o 24.
El tió. És un personatge nadalenc molt important a casa nostra. Sembla que no hi ha una data concreta per explicar l’origen d’aquesta tradició catalana i que tampoc no hi ha una sola explicació sobre els seus inicis. Es creu que es pot relacionar el tió amb el fred de l’hivern i amb la llenya utilitzada per escalfar-se i fer foc.
Uns dies abans de Nadal, normalment per Santa Llúcia, es tria un tronc, que es disfressa, s’abriga i s’alimenta fins al dia 24 a la nit o 25 al migdia. El tió es tapa amb una manta, es col·loca a la vora del foc, i els nens i les nenes
(i molts adults també!) piquen el tronc amb bastons i canten una cançó perquè el tió cagui regals i torrons.
Cançó: Tió, tió, caga torró, d’avellana i de pinyó, si no vols cagar, cop de bastó va.
25 de desembre, dia de Nadal. D’acord amb les tradicions paganes, la celebració del Nadal està dedicada al solstici d’hivern, que el cristianisme va transformar donant-li un caire religiós.
És típic fer un gran dinar familiar amb escudella i carn d’olla, pollastre farcit, cava, torrons, neules i fruita seca. També és una llarga sobretaula en què els més petits reciten poemes, es canten nadales en un ambient distès al voltant del pessebre o de l’arbre de Nadal i, si no s’ha fet la vigília, es fa cagar el tió. Es desitja pau, felicitat i joia a tot el món.
Dites típiques: Per Nadal, cada ovella al seu corral! / Per Nadal, qui res no estrena res no val! / Per Nadal i Sant Esteve, cadascú a casa seva.

Redacció La Clau

Deixa un comentari