Tradició i salut en els àpats de Nadal
Tot i la popularització de la nova cuina i la creixent introducció de productes d’altres països, els plats de tota la vida segueixen sent claus per garantir l’èxit de les taules nadalenques. Sense l’escudella, la carn d’olla, la sopa de galets i els canelons, el Nadal perdria tota la seva essència.
Però a banda d’aquests plats, a casa nostra podem trobar altres delícies com el típic rostit, de capó o de gall dindi, encara que actualment també es fa de xai o de porc. A més, hi ha hagut una recuperació d’aliments oblidats pel fet de formar part de la dieta habitual. El cas més destacat és el del pollastre, que s’ha revalorat, especialment el de granja o de raça com el pota blava del Prat o el pota negra del Penedès.
Des de fa unes dècades, la tradició gastronòmica nadalenca ve acompanyada d’aliments diversos que en el seu dia havien estat considerats de luxe, com la pinya, el salmó fumat, el marisc, o sobretot els llagostins.
Els menús tradicionals que se serveixen a les nostres taules poden ser d’escudella i carn d’olla com a plat únic; o bé brou o sopa de primer, i de segon pollastre rostit o canelons. En qualsevol cas, han d’acompanyar-se sempre de torrons, neules i polvorons, uns dolços típics que no poden faltar.
Avui dia les persones són molt conscients de quina és la dieta a seguir i les quantitats recomanables a ingerir durant les festes de Nadal. Tot i així, convé recordar els consells que dona el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya:
L’aperitiu ha de ser només una degustació. Cal ser conscient que l’àpat serà abundós i el millor és reservar-se; per tant, l’aperitiu ha de menjar-se en petites quantitats.
Equilibrar el menú. La composició del menú ha d’aplegar combinacions que es complementin. El més indicat és que els primers plats siguin suaus i lleugers per compensar els segons, més consistents, o a l’inrevés.
El brou sense greix. Aquest és el plat per excel·lència de la nostra cuina en aquestes dates. Si s’elabora abans i es deixa refredar es pot desgreixar fàcilment retirant la capa superior que s’ha solidificat; d’aquesta manera quedarà més gustós i digestible.
Fruita per postres. Aporta un punt de frescor als plats que hem menjat prèviament, i és el millor després d’un menjar copiós.
Dolços amb mesura. Aquest ingredient estrella de les taules nadalenques s’ha d’ingerir amb molta cura. Per això, és convenient presentar-los en porcions menudes, per degustar-los en petites quantitats.
Begudes sense gas. L’excés de begudes amb gas, especialment aquelles que contenen alcohol, poden dificultar la digestió. És millor evitar-les.
Restringir la resta d’àpats. S’ha d’equilibrar el menjar durant el dia, tenint en compte quins seran els àpats més abundants. Si la celebració és a la nit, el dinar i l’esmorzar han de ser lleugers.
Racions petites. El millor és servir quantitats no gaire grans, així qui ho desitgi pot repetir i s’evita el malbaratament d’aliments. És també un bon truc per evitar atipar-nos i poder gaudir de tot, sempre amb mesura.
Infusions d’herbes digestives. Aquests tipus de begudes són molt recomanables. Si volem evitar els empatxos, el millor que podem fer és substituir infusions estimulants com ara el cafè o el té per camamilla, marialluïsa o el poliol.
Passejar. Qualsevol activitat és bona per cremar calories, però caminar abans o després dels àpats facilita la motilitat de l’estómac.
Aquest consells són encara més efectius si tenim una vida activa, dormim les hores necessàries i tenim cura de la nostra alimentació.
Redacció La Clau