Publicat el 12/10/2018

Els llums dels cotxes són un dels elements crucials per a la seguretat viària. Per això, és important conèixer els principals tipus que existeixen, així com els seus respectius avantatges i desavantatges, així no tindrem dubtes a l’hora de triar el tipus de llum que volem al nostre vehicle, tant si hem de comprar-ne un de nou com si volem renovar l’antic sistema del nostre cotxe actual.

Halògen. Són els més comuns actualment i ofereixen una bona capacitat d’il·luminació, resultat de l’evolució d’un sistema amb un llarg recorregut en l’automoció. Atès que es tracta de la tecnologia més veterana i de fabricació més senzilla, és per tant la més econòmica.

Xenó. Aquests llums s’han convertit en la primera alternativa per donar un camp de visió més ampli, amb una il·luminació més clara i de més abast. Proporcionen fins a tres vegades més llum que els halògens amb molta menys potència consumida. Són considerablement més cars que aquests, però gairebé tripliquen la seva vida útil.

Led. Són els que més possibilitats mostren per aplicar tecnologies més avançades. Van introduir-se en els cotxes per a les òptiques auxiliars com els frens o intermitents. Els seus avantatges són molts: poc pes, adaptabilitat, consum energètic molt reduït i una vida útil enorme. A més, despleguen la seva màxima capacitat lumínica gairebé instantàniament i permeten funcionalitats com els llums adaptatius o sistemes automàtics.

A l’hora d’escollir entre un sistema o un altre, la decisió s’ha de prendre en funció de l’ús que se li donarà al vehicle. Si podem preveure les hores de conducció nocturna que farem, podrem calcular quin sistema s’ajusta més a les nostres necessitats, tenint en compte el preu, vida útil i cost de substitució o reparació.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari