Publicat el 08/07/2020

Tèrmit subterrani

Tèrmits subterrani

El tèrmit subterrani està fortament arrelat a Catalunya, especialment a la comarca del Maresme.
La majoria dels casos en què apareixen plagues de tèrmits a Barcelona ​​es produeixen en poblacions de la costa, per això se’n solen trobar a la nostra comarca.

Quan els fonaments d’un edifici són de terra i no de formigó, els tèrmits tenen més obertures de pas per anar a les estructures de fusta, així com a bigues o marcs de porta.
Hi ha presència de tèrmits al litoral des de Badalona a Arenys de Mar, passant per Montgat, el Masnou, Premià de Dalt, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Alella, Teià, Argentona, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt.
Totes aquestes poblacions, entre moltes altres, són les que tenen un índex de risc més elevat, encara que, com ja hem comentat, el tèrmit subterrani es troba repartit per tot el territori català.

Vol nupcial tèrmits

Vol nupcial tèrmits

Aquesta espècie d’isòpter, el tèrmit subterrani, està actiu pràcticament tot l’any, tot i que és molt més visible a principis de la primavera, quan es produeix el vol nupcial, en el qual reines i mascles d’aquesta espècie realitzen els seus vols per colonitzar nous territoris.

Sovint, en cases afectades per aquest tipus de plagues, aquest vol nupcial es produeix a l’interior de l’habitatge. Això acaba ocasionant notables molèsties als seus residents. És per això que la majoria d’actuacions per eliminar tèrmits es realitzen en l’època primaveral. La presència de l’espècie alada fa més fàcil la seva detecció en fer-se més visible.

Tèrmits dintre de bigues de fusta

Tèrmits dins de bigues de fusta

Durant la resta de l’any, aquesta espècie de tèrmit segueix la seva activitat de destrucció de la fusta, però de manera gairebé imperceptible.
Com que són fotofòbics no acostumen a deixar rastre fins que els danys ja són quantiosos i amb conseqüències molt importants.

 

Antoni Pubill
Director tècnic especialitzat en patologies de la fusta

Deixa un comentari