Publicat el 31/03/2022

Quines són les pautes a seguir per tenir cura d’una persona amb demència?

 

La demència és una pèrdua de la funció cognitiva que provoquen algunes malalties i que afecta la memòria, el pensament i el comportament de qui la pateix. El cuidador acostuma a ser algun familiar o persona propera que haurà d’estar preparat, ja que no és fàcil veure com un ésser estimat va perdent facultats.

El primer que ha de tenir en compte un cuidador no professional és el diagnòstic precoç. Algú que presenti problemes de memòria i raonament ha de visitar el metge perquè li revisi els símptomes i valori si el deriva a un especialista que, en cas que sigui així, li oferirà informació i consells per fer front a la malaltia.

Els experts aconsellen els familiars que fan la tasca de cuidador que demanin assessorament professional, ja que les situacions en què es trobaran poden ser molt estressants. A mesura que avanci la malaltia, els oblits seran més freqüents i caldrà repetir les coses a la persona amb demència en diverses ocasions.

A les primeres fases de la malaltia, és important establir rutines i hàbits diaris. En cas que el malalt visqui de manera autònoma també és fonamental visitar-lo de forma assídua, i a mesura que la demència avança se li pot donar més atenció. En les darreres fases el pacient ja no podrà prendre decisions; per tant, abans que això passi caldrà posar al dia tots els papers: factures, assegurances, propietats, autoritzacions mèdiques, bancs…

En etapes més avançades, la persona amb demència pot tenir comportaments agressius. En cas que això passi, el millor és no enfrontar-s’hi i buscar activitats que la tranquil·litzin per calmar-la. Si això es torna habitual, es buscarà ajuda mèdica.

Els experts assenyalen que la paciència és el punt clau del cuidador. És molt important que en cap cas li aixequi la veu, el renyi, l’espanti o discuteixi amb el malalt i que conegui quin tipus d’activitats el relaxen o què li agrada per poder tranquil·litzar-lo. Alguns consells que els experts donen per reduir la confusió en persones amb demència i ajudar a calmar-les són:

  • La companyia de persones estimades i properes.
  • Envoltar-se d’objectes familiars.
  • Mantenir un horari d’activitats simple.
  • Fer caminades regulars amb el cuidador.
  • Tenir els llums encesos a la nit.
  • La música relaxant.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari