Publicat el 19/11/2017

Aquests petits rosegadors només necessiten unes atencions bàsiques que no són gaire difícils de seguir, però que garanteixen el seu benestar i salut.

La gàbia. Ha de ser el més gran possible i estar neta i ben ventilada, però sense corrents d’aire. La temperatura ideal és entre els 20-22 ºC i ha de ser constant. La gàbia ha d’estar en una superfície estable i protegida d’altres mascotes que també puguem tenir. És aconsellable que contingui tubs, torretes i túnels per ajudar-lo a satisfer les seves necessitats d’entrenament. La roda és molt important: l’exercici que li proporciona és necessari per mantenir la seva salut mental i evitar que la manca d’activitat faci que pugui atacar-te quan el vulguis acariciar. Cal assegurar-se que la roda no estigui obstruïda, perquè els hàmsters són animals nocturns i si no gira adequadament pot fer molt enrenou a la nit. Hem de netejar la gàbia completament un cop al mes, però cal anar fent petites neteges durant la setmana perquè estigui en perfecte estat.

La dieta. Tot i ser tan petits, els hàmsters poden menjar molt. Com que són omnívors, qualsevol cosa que els donis se la ficaran a la boca. Hem d’anar en compte amb això, perquè l’obesitat és una patologia molt freqüent en ells. Per tant, és molt important que tinguem cura amb l’alimentació d’aquests animals i ens esforcem per adequar la ingesta d’aliment a la seva activitat. Podem alimentar-lo amb espinacs, carbassó, pastanaga, naps, pera, poma i llavors. Les verdures han de ser crues i hem de vigilar amb les que són verdes, ja que poden transmetre una malaltia anomenada ‘cua mullada’ que és fatal si no es tracta.

Aigua neta. Convé canviar l’aigua regularment i mantenir la gàbia neta. Si la seva roba de llit es mulla, s’ha de treure per evitar que els bacteris es propaguin. El millor és utilitzar un tub xuclador en un recipient amb aigua neta perquè el hàmster begui. Això evitarà que l’animal salti en el bol de l’aigua i ho mulli tot.

La salut. La mala alimentació, la falta d’higiene i d’exercici, un excés d’humitat i temperatures inadequades poden produir malalties en el nostre hàmster. Si observem que té algun problema de salut, hem de portar-lo com més aviat millor a un veterinari especialista en animals exòtics. Quan l’animal estigui despert haurem de fer-li un petit control per veure que no hi ha cap símptoma que ens pugui preocupar. Cal fer una revisió no només física sinó també anímica. Hem de comprovar que tingui el pelatge llis i brillant, la pell sense vermellors, l’orifici anal net, que no li creixin en excés les dents, que tingui els ulls sense lleganyes, les orelles netes i sense ferides, el nas sense mocs i que la respiració sigui normal. Hem de vigilar que el hàmster està actiu, que menja i que beu i que fa les seves deposicions correctament.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari