Publicat el 05/12/2017

Estudiar no acostuma a ser l’activitat més valorada pels nens. Sortir de l’escola després d’una jornada plena de classes i arribar a casa per continuar estudiant pot ser un drama per a molts infants. La majoria de vegades no es tracta que siguin mandrosos o rebels, sinó d’un problema de dificultat davant l’estudi que el nen no sap com abordar o manca d’eines per fer de l’estudi un moment amè. És per això que els pares han de recórrer a estratègies que els motivin. Fent això aconsegueixen noves eines de comunicació amb els seus fills i que la seva educació sigui més completa.
Per solucionar el bloqueig dels nens davant l’estudi podem posar en pràctica certs trucs que faran que el nostre fill no tingui la sensació que està estudiant. Aquestes pràctiques els ajudaran a fomentar l’atenció i la comprensió, a organitzar la informació i a assimilar-la correctament

 • No l’obliguis a estudiar. En comptes d’això, parla amb el teu fill. Explica-li la importància que té l’estudi per al seu futur i el desenvolupament de la seva intel·ligència. Si tot i així veus que li costa molt, consulta-ho amb un especialista.
 • Canvia els rols i fes que ell sigui el professor i tu l’alumne. Que sigui el nen qui t’expliqui en què consisteix la matèria que ha de preparar. Pot fer servir materials com el llibre de text o una petita pissarra, i després fer-te preguntes per saber si has après la lliçó.
 • Anima’l a llegir en veu alta. Dir la lliçó i llegir en veu alta és una excel·lent manera de fixar els coneixements. Quan el nen s’escolta a si mateix entra en acció la memòria auditiva, que estimula la seva capacitat d’atenció.
 • Demana-li que escrigui allò que més li costa retenir. Quan al teu fill se li encalla un coneixement o no és capaç d’explicar-lo, li podem demanar que ho escrigui, així entrarà en joc la memòria visual.
 • Realitza esquemes. Per evitar que l’hora de l’estudi sigui avorrida podem estimular el nostre fill amb esquemes de la lliçó. També podem fer servir llapis de colors per ressaltar el més important. Aquest sistema d’ordenació i anàlisi està reconegut per pedagogs i professors com un dels millors mètodes per fixar coneixements.
 • Combina l’estudi amb algun entreteniment. El temps que un nen pot mantenir l’atenció és limitat, i així ha de ser el seu temps d’estudi. Deixa al teu fill un rellotge a la taula i digues-li que té 25 minuts per preparar una matèria. Quan passi aquest temps, demana-li que faci una altra activitat necessària per al seu desenvolupament i creixement com l’esport, el joc o la sociabilitat.
 • Estimula’l amb premis. Recompensa el seu esforç amb un regal o amb alguna cosa que desitgi. Com més gran sigui el seu treball i millors resultats obtingui, més bones són les recompenses que has de donar-li.
 • Prepara-li exàmens. Fes-li un breu examen de la matèria que ha d’estudiar, premia’l quan la resposta sigui correcta i ajuda’l a comprendre aquelles en què va fallar.
 • No permetis que ho deixi tot per al final. Has d’evitar que el teu fill hagi de fer un enorme esforç final. El millor és que faci un petit esforç diari.
 • Estimula’l amb l’exemple. El teu fill ha de tenir exemples en els quals emmirallar-se i veure la part positiva d’estudiar. El més aconsellable es que vegi activitats intel·lectuals en la família, en els amics, en els companys… Si té familiars o amics que estudien seran un mirall per a ells i un estímul més.
 • Fes que visualitzi la recompensa de l’esforç. Has de fer-li veure que per fer el que li agrada haurà de passar per fases de l’estudi que no el motiven, però que són necessàries. El premi que obtindrà serà la satisfacció d’haver-ho aconseguit i de poder arribar a estudiar allò que li agrada.

Per fer encara més efectives aquestes tècniques, és important que proporcionem al nostre fill un lloc d’estudi adient:

 • Ben endreçat i amb els materials d’estudi a mà.
 • Ben il·luminat, preferentment amb llum natural. La claror ha de provenir de la banda oposada a la mà amb què escriu. Per l’esquerra si són dretans, per la dreta si són esquerrans.
 • Ben ventilat. Després de cada hora d’estudi cal airejar l’ambient.
 • La taula i la cadira situades de manera que la posició de l’esquena sigui correcta: recta i recolzada.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari