Te i formatge, un maridatge amb futur | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 20/09/2019

El terme ‘maridar’ deriva del llatí maritare i vol dir ‘casar-se’, ‘unir’ o ‘enllaçar’. Per aquest motiu aquesta paraula es fa servir per referir-se a la unió perfecta d’una beguda i un aliment.

El maridatge entre diferents aliments per realçar el plaer de degustar-los s’ha convertit en una pràctica habitual. Més enllà del món gurmet, es parla de quins aliments mariden amb quins vins i, fins i tot, hi ha maridatges de destil·lats i cerveses. Tanmateix, aquestes no són les úniques begudes que poden unir-se amb un aliment. Als països orientals tenen una cultura mil·lenària del te i el prenen amb tots els plats, ja sigui arròs, carn o peix, ja que facilita la digestió i ajuda a dissoldre i a processar el greix dels aliments.

El te, igual que el vi, disposa d’una àmplia gamma de matisos aromàtics i gustatius, per la qual cosa ofereix múltiples possibilitats d’unió amb aliments de diferents gammes de sabors.

És ben sabut que el formatge i el vi combinen molt bé a causa dels tanins del vi. El te, especialment el negre, el de Pu’er o el wulong, és també molt ric en tanins i realça tant el sabor del formatge com el clàssic maridatge de formatge i vi. A això cal afegir una característica pròpia del te que no té el vi: la seva temperatura desperta un seguit de matisos i textures del formatge que només es pot percebre en beure una beguda calenta i aromatitzada.

El te es pot comparar amb el vi si considerem els seus múltiples perfils gustatius i aromàtics. La gran varietat de tes que podem trobar avui dia són producte de la genètica i el cultiu. N’hi ha de moltes classes i especialitats segons la seva procedència i el grau d’oxidació a què han estat sotmeses les fulles de la planta. El seu processament i l’entorn fan que cada varietat tingui la seva pròpia personalitat, i que sempre hi hagi un te amb unes característiques pròpies que pugui combinar-se amb algun dels innombrables tipus de formatge que hi ha al món per realçar el sabor de tots dos aliments.

Els formatges cremosos, grassos i de sabor salat combinen bé amb el te negre. El Lapsang Soutxong es recomana per als formatges blaus més forts, mentre que els tes de la família de l’Earl Grey combinen millor amb el sabor més lleuger dels formatges blaus suaus. El rocafort, el cabrales o el tupí casen molt bé amb un Darjeeling, mentre que el brie és ideal per maridar amb un wulong o un Gunpowder.

Els formatges durs són picants, saborosos i salats, i alguns tenen matisos afruitats. Atès que cadascun té característiques diferents, s’aconsella el te Tulong, ja que ofereix qualitats d’un te verd i un te negre. El maridatge dels manxecs curats o semicurats amb un Wulong és també una delícia.
Independentment del tipus, la textura i els matisos, tots els semitous mariden bé amb tes verds pel seu sabor dolç i vegetal, que accentua el gust picant d’aquesta varietat de formatges.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari