Publicat el 15/12/2016

El suro és un material porós i impermeable que s’extreu de l’escorça d’alzina surera, una espècie originària de la Mediterrània occidental.
El tap de suro és des de fa segles el mètode més utilitzat i més simple per tapar una ampolla de vi o cava.
Per fabricar taps de suro, el primer que cal fer és obtenir aquesta matèria de l’escorça de l’alzina, que es pela diverses vegades abans no s’aprofita el suro. Han de passar de vint-i-cinc a trenta-cinc anys de la vida de l’arbre per poder extreure’n el suro verge. Dotze anys més tard s’obté el suro de segona pela i finalment s’aconsegueix el suro de reproducció, que és el que s’utilitza per a la fabricació de taps.
El suro té una peculiar estructura cel·lular i unes propietats físiques que el fan apropiat per al seu ús com a tap.
Les característiques físiques són:
Lleugeresa, amb un pes específic d’entre 0,13 i 0,25 g/cm³.
Elasticitat.
Compressibilitat, amb gran capacitat de recuperació.
Adherència, amb un alt coeficient de fricció.
Impermeabilitat als líquids i gasos. La penetració d’oxigen en una ampolla tapada amb suro és de 0,1 ml en un any.
Aïllant tèrmic. És difícil que cremi.
Químicament inert, rarament es podreix.
Els problemes que pot portar el suro a la qualitat del vi provenen d’elements externs, com una contaminació bacteriològica o un tractament amb productes agressius.
De taps, n’hi ha de moltes qualitats, perquè cada tipus de vi necessita un tipus de tap: gran reserva, reserva, criança o vi jove.
També hi ha taps que s‘elaboren amb aglomerat o la pols de suro. Aquestes restes es premsen i s’aglutinen amb una cola apta per al consum, i a partir d’aquí es formen els taps. A vegades, en el cas de vins escumosos, els taps alternen el suro natural amb l’aglomerat.
Depenent del potencial del vi, es requereixen taps de diverses qualitats. Els més econòmics estan destinats als vins joves i als escumosos, ja que aquests vins necessiten un tap que aguanti com a màxim 2 anys, mentre que els anomenats taps naturals es reserven per als vins de més envelliment.

Redacció Clau

Deixa un comentari