Publicat el 16/12/2018

Nombroses investigacions demostren que el dolor provocat per la mort d’una mascota no només és intens i profund, sinó que comporta un procés de dol. Segons els psicòlegs, l’impacte emocional que genera és equiparable a la pèrdua d’un ésser humà estimat, ja que formen part del nucli més proper.

Tanmateix, el procés viscut després de la mort d’un familiar, amic o conegut és molt diferent al que es viu en perdre un gat o un gos. Les característiques que el diferencien són: el sentiment de culpa, les actituds socials i l’absència de ritus. El primer està relacionat amb haver de prendre la decisió de sacrificar-lo, mentre que els altres dos tenen a veure amb les dificultats que poden tenir les persones afectades per dur a terme una correcta resolució del dol. És el que es coneix com a dol no reconegut, i es produeix a causa de les actituds socials a què s’han d’enfrontar aquells que perden la seva mascota.

Poder acomiadar-se d’una manera formal de l’animal ajuda els humans a culminar el procés de dol. Però per a això és necessari que tinguin accés a tot allò que els permeti realitzar un acte en honor de la mascota estimada i donar-li l’últim adéu.

Amb aquesta finalitat es va obrir a Barcelona fa prop d’un any el tanatori per a mascotes «Amics per sempre». Es tracta del primer de Catalunya i ofereix serveis molt similars al de les funeràries per a humans, com ara sales privades d’acomiadament, urnes de diverses característiques i objectes de record.
Segons expliquen al web de l’empresa, www.tanatoridemascotes.com, el seu profund respecte pels animals i els 14 anys d’experiència professional els han portat a crear un espai molt especial on els clients poden acomiadar com es mereixen les seves mascotes.

Coneixedors que els vincles amb les mascotes poden arribar a ser molt més forts del que imaginem, la seva finalitat, diuen, és que quan un dia mirin enrere, el dolor s’hagi convertit en bons records i en un sentiment d’agraïment per tots els moments compartits.
Les instal·lacions compten amb dues sales privades d’acomiadament, que es personalitzen amb fotos i vídeos de la mascota, i una sala d’espera. També disposen d’un memorial digital per poder deixar unes darreres paraules de comiat a l’animal.

Al seu catàleg es pot triar entre un ampli ventall d’urnes diferents, de metall, ceràmica, fusta, biodegradables, reliquiaris i joies de plata.
Segons va explicar en un comunicat la gerent, Isabel Farré, «la majoria dels animals atesos, un 95 %, són gossos i gats, tot i que a vegades han arribat al tanatori conills, camaleons i iguanes». Farré també va informar que de moment atenen entre un i sis comiats al dia, però que tenen capacitat per treballar amb el doble d’animals.

 

Redacció La Clau
Font: www.tanatoridemascotes.com/ca

Deixa un comentari