Publicat el 16/01/2020

Cada vegada són més les persones que demanen activitats per aprendre o perfeccionar els seu coneixements professionals o artístics. Això ha provocat que tant centres com entitats hagin desenvolupat un ampli ventall de tallers amb tota mena de propostes.

Independentment dels coneixements tècnics dels participants, els tallers són especialment beneficiosos en els terrenys social i creatiu. Atès que obliguen els seus integrants a treballar prop d’altres persones, l’oportunitat de compartir hores d’activitats creatives és altament enriquidora, ja que permet aprendre dels altres.

Un taller no deixa de ser un curs, generalment breu, en què s’ensenya una determinada activitat pràctica o artística. La diferència és que permet desenvolupar i experimentar. Per això ha d’estar ben planificat i estructurat de cara a l’aprenentatge, mirant d’implicar els participants del grup per tal que hi contribueixin activament. Es pot dissenyar de formes molt variades, sempre que tingui coherència i sigui dinàmic i atractiu per als integrants. El contingut i la forma dependran de la finalitat del taller i de les necessitats dels participants.

En el cas de la formació, la metodologia d’ensenyament combina teoria i pràctica. Aquest tipus de tallers permeten el desenvolupament d’investigacions i el treball en equip. Alguns són permanents dins d’un cert nivell educatiu, mentre que d’altres poden durar un cert període de temps i no estar vinculats a un sistema específic.

Els tallers artístics poden ser de formació o de perfeccionament. Un taller de pintura, per exemple, sol oferir programes d’ensenyament d’una tècnica pictòrica, però capacitant els seus alumnes des del nivell inicial fins als superiors. En canvi, un taller literari acostuma a tenir com a objectiu donar als estudiants certes eines per polir els seus escrits.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari