Són millors els productes amb segell ecològic? | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 01/07/2019

El menjar ecològic (o bio en el món anglosaxó) està agafant molta popularitat d’ençà que es considera més beneficiós, tant per al medi ambient com per a la nostra salut.

La certificació o segell ecològic només fa referència al procés de producció, i és que no té en compte altres processos imprescindibles per a la comercialització del producte, com el transport, l’envasament o la conservació. Aquesta certificació assegura un cultiu o elaboració lliure de substàncies sintètiques com fertilitzants químics, antibiòtics, pinsos, pesticides i transgènics, complint així amb el Reglament Ecològic Europeu.

Si parlem de l’impacte ambiental, podem trobar productes ecològics provinents d’altres països que han recorregut milers de quilòmetres (per exemple xocolata, sucre o oli de coco). Aquest llarg viatge ha contribuït a la contaminació del medi ambient, però com que el transport no és una condició del reglament abans esmentat, el producte podrà lluir la certificació ecològica.

Pel que fa a la salut, que un producte envasat tingui el segell ecològic no és garantia que sigui saludable; com sempre, toca llegir la llista d’ingredients i comprovar si realment ho és. Podem trobar moltes galetes i brioixeria ecològiques, i no per això són saludables. A més, s’han realitzat diversos estudis en els quals es conclou que el fet que un aliment hagi seguit un procés de producció ecològic no en millora el valor nutricional. D’altra banda, el risc de contaminacions microbianes és més gran en aliments ecològics, ja que no utilitzen agents conservants, practiquen tecnologies més suaus i utilitzen adobs orgànics.

Per tant, tenint en compte la bibliografia realitzada fins ara sobre els productes ecològics, no hi ha clares evidències que presentin millors concentracions de nutrients. Així, si decideixes comprar productes ecològics, que el motiu sigui donar suport al comerç de proximitat, i no per raons de salut.

 

Lorena Alarcón Gazulla
www.esoquecomemos.com
Instagram: @esoquecomemos

Deixa un comentari