Publicat el 09/03/2005

Hi ha molts moments, en la nostra vida quotidiana, que se’ns escapen de la comprensió.
No sempre som capaços d’explicar-nos el perquè de moltes coses, el perquè de molts comportaments humans, el perquè de moltes situacions injustes que s’esdevenen i que posen a prova la nostra escala de valors.
Tots aquests fets fan trontollar la nostra estructura interna i, si no estem atents, ens poden fer caure en el desencís més terrible, en la insatisfacció més pregona i en una depressió que ens aclapara i ens fa perdre de vista la nostra realitat i, fins i tot, la nostra fita primordial que és ser feliços.
Prendre consciència de la diversitat de pensaments i de comportaments que conviuen plegats, en el nostre univers, és de vital importància per fer front a totes aquestes pertorbacions.
Tots, absolutament tots, som una col·lecció de contradiccions. Cada un de nosaltres, en moltes ocasions, és incapaç d’entendre les seves reaccions i, per tant, molt més incapaç d’entendre les reaccions dels altres.
Només des del respecte i la comprensió podrem conviure amb aquesta realitat. No serveix de res barallar-se constantment amb les circumstàncies i romandre en un cau de negativitat que distorsiona la nostra percepció.
Si hi parem atenció, ens adonarem del munt de qualitats que omplen la nostra vida i la dels altres. Només en la recerca constant d’aquestes qualitats, podrem decantar la balança de la nostra comprensió, passant d’una visió catastrofista de la vida a una visió optimista i més acostada a la veritable realitat.
No podem oblidar que l’Univers està en un equilibri constant, que les circumstàncies positives i negatives es complementen i asseguren aquest equilibri. Entossudir-nos, doncs, només a veure la vessant negativa ens fa perdre consciència de la realitat i ens fa esdevenir desagraïts.
La solució consisteix a passar d’un comportament crític, tant amb nosaltres mateixos com amb els altres, a un comportament respectuós i comprensiu.
Totes les circumstàncies tenen sentit i són un ensenyament. Tots els comportaments estan fonamentats en l’escala de valors de les persones que els tenen. Totes les escales de valors, ens agradin o no, són igualment respectables.

Procurem aprendre el significat de cada circumstància de la vida sense prejudicis, des del respecte més absolut. Només l’acceptació de la possibilitat d’error, nostre i d’altri, ens permet adquirir la humilitat necessària per convertir els inconvenients adversos en oportunitats de creixement. Recordem que la vida és un misteri per viure i no un problema per resoldre.

Deixa un comentari