Publicat el 03/02/2019

Ensinistrar un gos és una tasca que comporta temps i paciència, però pot ser fàcil si no comets cap d’aquests errors:

Crits i càstigs i, encara menys, cops. Amb violència o agressivitat l’únic que s’aconsegueix és inhibir el comportament del gos i que respongui només per por. Encara que existeixen mètodes basats en el reforçament negatiu i els càstigs, els resultats no són bons i acostumen a deixar seqüeles físiques i mentals en l’animal que després no es poden guarir.

No fer servir el reforç positiu. El reforç positiu consisteix a premiar el gos quan executa una ordre o té una actitud que a nosaltres ens agrada. Aquesta conducta d’obediència es reforça donant-li menjar, fent-li carícies o amb paraules amables.

No respectar els temps. Hi ha d’haver sincronia entre la conducta del gos i el reforç en forma de premi. Si li donem la recompensa abans o molt després de l’actitud que volem, l’animal no associa la seva conducta amb la recompensa.

Fer sessions d’ensinistrament massa llargues. Els gossos tenen poca capacitat de concentració, per això es recomana fer sessions curtes. És millor repartir tres sessions de 5 minuts al llarg del dia que fer-ne una sola de 15 minuts.

No entendre la seva naturalesa. La raça del gos determina la seva forma de ser, però també el seu caràcter. Si és caçador anirà darrere del que consideri una presa i el pastor anirà pendent de la resta del ramat. Un gos que no es motiva amb menjar necessitarà jocs o altres reforçadors, mentre que un gos tímid requerirà més paciència que un d’extravertit.

No ser coherent. Si prohibeixes al gos que dormi al teu llit i l’endemà li ho permets, només el confondràs. Hem de fixar-nos unes normes que hem de complir tant nosaltres com la resta de la família.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari