Publicat el 04/03/2019

Picor, ardor, formigueig o coïssor a les mucoses bucals són els símptomes amb què es manifesta la denominada síndrome de la boca ardent (SBA), també coneguda com a estomatodínia. Generalment afecta la punta i les vores laterals de la llengua, tot i que també es poden veure involucrats els llavis i el paladar dur i tou.

Aquesta patologia bucal és força complexa. Pot aparèixer de manera sobtada o manifestar-se gradualment amb el temps, i en la majoria de casos no és possible determinar-ne la causa. La clau per a l’èxit en el seu tractament consisteix a realitzar un bon diagnòstic i una bona coordinació entre odontòlegs, psicòlegs i metges.

Causes
Síndrome de la boca ardent primària. És quan no es pot identificar un problema mèdic subjacent. Els experts creuen que està causada per dany als nervis que controlen el dolor i el gust.

Síndrome de la boca ardent secundària. És la causada per una malaltia no diagnosticada, i poden incloure:

  • Trastorns metabòlics com la diabetis o l’hipotiroïdisme.
  • Al·lèrgies alimentàries o a productes i materials dentals.
  • Boca seca, que pot ser causada per certs medicaments, la radioteràpia o problemes de salut.
  • Medicaments com els que redueixen la pressió arterial.
  • Mancances nutricionals, com falta de ferro o una baixa concentració de vitamina B12.
  • Trastorns bucals, com una infecció per fongs.
  • Reflux d’àcid estomacal.

La síndrome de la boca ardent és difícil de diagnosticar. El metge o dentista intentarà descartar altres problemes abans de diagnosticar-la, i és molt possible que realitzi proves com anàlisi de sang, cultius o biòpsies orals i proves d’al·lèrgia, entre d’altres. Pot ser que derivi el pacient a un altre especialista, com un metge de la pell (dermatòleg), un metge especialitzat en otorinolaringologia (ORL) o un altre tipus de metge.

Tenint en compte que és un trastorn de dolor complex, el tractament que funciona per a una persona pot no funcionar per a una altra. Els símptomes de la síndrome de la boca ardent secundària poden desaparèixer quan es tracta el problema mèdic subjacent, com la diabetis o una infecció oral. I si un medicament és la causa del trastorn, un metge pot canviar-lo per un de diferent. Per aquest motiu, és important intentar identificar-ne la causa.

No existeix una cura coneguda per a la síndrome de boca ardent, ni tampoc una única manera de tractar-la, ja que tot depèn dels símptomes particulars. És per això que és possible que si estàs afectat per aquesta síndrome hagis de provar diversos tractaments abans de trobar-ne un que t’ajudi a disminuir les molèsties bucals. Malgrat això, es poden recomanar lubrificants tòpics per millorar les molèsties, així com alguns fàrmacs. També està indicat el gel amb àloe vera i fins i tot els protectors linguals.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari