Publicat el 16/05/2012

Sílvia Barnet és la nova presidenta de l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) – Maresme. Llicenciada en Alta Direcció d’empreses, Màrqueting i Relacions Públiques, és sòcia directora & Strategic planner a ESTRATEGIAS DE IMAGEN, consultoria de Branding i imatge. Parlem amb ella dels reptes dels joves empresaris associats i del punt de vista dels emprenedors en aquests moments de crisi i de canvi de paradigma en l’entorn econòmic i empresarial

Quins són els objectius que es planteja l’AIJEC en aquests moments difícils per a l’economia?
Som una organització que representa, defensa i gestiona els interessos del joves empresaris. Treballem dinàmicament per donar sortida a la nostra veu i aconseguir, d’aquesta manera, beneficis per a tots nosaltres.

Més en concret, però, quines són les activitats i propostes que impulsen des de l’entitat?
Organitzem dinars actius amb un convidat de referència en el món empresarial, per compartir amb ell experiències i altres punts de vista. També creem accions de networking diferents i actives amb la finalitat de fomentar l’esperit emprenedor, i oferim cursos amb temàtiques d’interès per als joves empresaris i els seus empleats.

En temps de crisi com els que estem vivint, els emprenedors són més necessaris que mai?
Bé, diríem que els emprenedors en aquesta època són necessaris per afavorir el treball i dinamitzar més l’economia. Ara, jo també voldria afegir que en època de crisi, l’alternativa de l’emprenedoria i portar a terme la teva pròpia aventura empresarial, és la millor opció per renovar-te i adaptar-te a la nova situació de l’entorn.

Ha de canviar el marc per afavorir  el desplegament dels empresaris i emprenedors? Estem en un model obsolet en aquest aspecte?
És un model lent, molt ple d’obstacles que no facilita la seva posada en marxa. Estem lluitant per dinamitzar aquest procés i facilitar la creació de noves empreses, però de moment és el que hi ha i això tampoc ens ha de frenar.

Les administracions donen prou suport als ‘joves empresaris’ de Catalunya?
Fins ara encara es donava alguna ajuda com els crèdits ENISA (sense necessitat d’aval), però la veritat és que ara ja no només no posen més facilitats sinó que treuen les poques que hi havien. Però a menys capacitat d’inversió s’ha d’aguditzar la capacitat creativa.

Els ‘valors’ s’han d’integrar en la cultura empresarial?
I tant, ser emprenedor significa ser capaç de crear quelcom nou o donar un ús diferent a alguna cosa. És gent que de per si tenen una actitud positiva i que converteixen els esdeveniments negatius en una oportunitat. Vist des del punt de vista empresarial, fomentar aquestes capacitats entre els seus treballadors només contribueix a millorar el rendiment de l’empresa.

Hem de veure el marc global i les noves tecnologies més com a oportunitat que no com una amenaça? Ens hem de posar les piles en aquest sentit?
Les noves tecnologies són sinònim d’actualitat, ja no es contempla una empresa que no les assumeixi ni les utilitzi. A més, es tracta d’una eina diferencial a nivell d’imatge que diu molt d’una empresa: quines està utilitzant, com i per quines aposta? Aquest món tecnològic avança ultraràpid i es tracta de renovar-se o morir…

La crisi ens aboca inevitablement cap a un nou paradigma?
Això és la part bona de la crisi que fa que tots desenvolupem l’enginy i ens plantegem noves alternatives, estratègies per avançar i adaptar-te a la nova situació… Hem de començar a fer i a actuar de manera diferent per obtenir uns resultats diferents… perquè ja no serveix la mateixa estratègia que utilitzàvem fins ara. El paradigma ha canviat i nosaltres ens hi hem d’adaptar.

Fins abans de les retallades pressupostàries, les enquestes apuntaven que els joves volien ser majoritàriament funcionaris. Un país en el qual els joves pensen això està abocat al fracàs?
Jo estic convençudíssima que sí! Com volem tirar endavant si esperem que ens ho donin tot fet?, si la nostra mentalitat no lluita per demostrar el que valem? Aquesta convicció (que fins ara estava molt arrelada), està començant a canviar. Des d’algunes escoles ja estant impartint formació per afavorir l’emprenedoria i per enfortir aquesta actitud de creació, d’assumir els riscos, enfrontar-se amb els problemes, descobrir noves oportunitats, de tirar endavant la teva pròpia idea…

Què recomana a un jove que vulgui ser empresari en el context actual de crisi generalitzada?
Que no tingui por! Això no vol dir que sigui un inconscient, sinó que estudiï, analitzi, busqui l’oportunitat i que determini molt clar el que vol. I un cop tingui clar tot això que lluiti. Si un té clars els objectius, els obstacles per aconseguir-ho només són temes a gestionar.

Deixa un comentari