Publicat el 15/05/2019

Hi ha molts mites i creences sobre la sexualitat (com ara que «el sexe és igual a penetració», «la mida i l’erecció del penis importen»…) que ens influeixen en la percepció que tenim, en les conductes que ens permetem, amb els objectius que es busquen en la sexualitat. Un d’aquests mites és pensar que la gent gran no té sexualitat o no els interessa. Algun dels mites que encara estan molt vigents pot ser que «les persones grans no tenen desig»; o, si en tenen, el missatge que se sent és que són uns «vells verds».

Som éssers sexuals des que naixem fins que morim. I el nostre cos està preparat per donar i rebre plaer i percebre moltes sensacions diferents independentment de l’edat i del sexe de la persona.
Cada persona és diferent, però en funció de com hagi viscut la sexualitat durant les etapes anteriors la seguirà mantenint quan es faci gran. Hi influiran la seva educació sexual, la cultura en què ha crescut, si és dona o home, la seva religió, les seves experiències sexuals, els seus pensaments, emocions, creences, la salut…

Els nostres gustos i valors no canvien tant amb els anys. Si a la persona, de jove i adulta, li agrada el sexe, li interessa i el practica (individualment o amb una altra persona), això es mantindrà.

Tenir relacions sexuals (amb un mateix o amb un altre) de manera regular fa que se segueixi mantenint un cop en la senectut. Aquesta regla també funciona a la inversa: com menys sexe hi ha, menys ganes es tenen i més mandra fa iniciar un acte sexual.

Poden aparèixer canvis en la freqüència i la quantitat, però no necessàriament en la qualitat d’aquestes relacions sexuals, tant en masturbació com en parella.

 

Eva Aguilar
Psicòloga General Sanitària, Psicoterapeuta, Terapeuta Sexual
www.psycologa.cat

Deixa un comentari