Publicat el 08/02/2021

El diamant és una de las pedres precioses més valorades per la seva composició cristal·lina de màxima puresa, simplicitat i duresa. El ioga també concedeix un gran valor a aquesta postura que et presentem i que porta el mateix nom: vajràssana o «postura diamantina» (de vajrāsana: vajra = ‘diamant’ / āsana = ‘postura’). Seure de genolls a terra és una forma de descans natural, però perduda en la nostra societat moderna. Tant és així, que per a moltes persones resulta incòmoda i insostenible. Amb coneixement i perseverança, però, podem recuperar aquesta facultat.

Al Japó, aquesta mateixa postura és diu seiza; significa ‘seure de manera correcta’. És una forma de seure integrada en la cultura japonesa, i forma part de diverses tradicions nipones com la meditació zazen, certes arts marcials, la cerimònia del té, el shodo (cal·ligrafia) o la ikebana (arranjaments florals). A un nivell profund, seure en seiza desenvolupa virtuts humanes com l’arrelament, la rectitud i la humilitat.

BENEFICIS
Seure de genolls a terra és un autèntic regal per a les nostres cames:
Descàrrega interna: tant si estem drets com asseguts a la cadira, les nostres cames reben constantment tota la pressió interna del cos, fet que provoca pesadesa, inflor, dolor i a la llarga varius. Per això, quan seiem de genolls a terra, la primera experiència sol ser una agradable sensació de descàrrega i descans per a les cames.
Genolls i turmells: la posició de les cames afavoreix les funcions d’aquestes articulacions, lubricant i recuperant l’elasticitat dels seus teixits i prevenint l’aparició de problemes.
Cadena muscular anterior de les cames: aquests músculs es troben habitualment tensos i escurçats degut al cúmul de tensions que genera la postura dreta, i també per la pèrdua de l’hàbit de seure a terra.
La postura diamantina (comparant-la amb les clàssiques postures assegudes de cames creuades) té l’avantatge de doblegar els turmells, els genolls i els malucs d’una manera natural i poc compromesa. A més, com que la pelvis queda més alta que els genolls, permet mantenir el tronc fàcilment dret i alhora relaxat. Per aquests motius, la postura està molt present en les sessions de ioga, com a forma de descans, d’enllaç amb altres postures i com a base per a la pràctica respiratòria i de meditació. Aquest és un valor molt preuat

DETALLS POSTURALS
Seure en la postura diamantina resulta fàcil i ràpid: si estàs dret, recolza un genoll rere l’altre al terra. Després, estén els peus cap enrere. I acaba seient amb la pelvis sobre els talons, mantenint el tronc dret i els braços relaxats.
Genolls: tot i que pots ajuntar-los, de forma natural queden una mica separats.
Peus: tendeixen a ajuntar-se, de manera que els dits d’un peu poden quedar a sobre dels altres.
Pelvis: els ísquiums (ossos inferiors de la pelvis) se situen entre els dos talons. El còccix es dirigeix lleugerament cap enrere, consolidant la pelvis per facilitar la projecció del tronc.
Columna vertebral: roman alineada verticalment (respectant les suaus curvatures naturals: lordosi lumbar – cifosi toràcica – lordosi cervical). Això evitarà que es comprimeixi el ventre, i permetrà que el tòrax s’expandeixi per respirar de manera àmplia i fluida.
Braços: les espatlles queden obertes i caigudes. Els braços, relaxats a banda i banda. Les mans sobre les cuixes, amb els palmells cap amunt o cap avall.
Cap: l’actitud d’estar «atent» impulsa el cap cap amunt, i amb ell tot el raquis. La mirada assenyala cap endavant (ni caiguda ni alçada).
Per reincorporar-te, segueix
els mateixos passos en sentit contrari: porta endavant una cama rere l’altra per posar-te dempeus.

ADAPTACIONS
Al principi pot ser que no puguis mantenir la postura amb comoditat, però amb perseverança i les recomanacions següents aniràs guanyant temps de permanència.
Comença descalçant-te: la vora alta de les sabates sol ser molt molesta per a les cames.
Si sents molèsties, comença mantenint el tronc inclinant endavant, amb les mans recolzades a terra. D’aquesta manera alleuges la càrrega sobre les cames.
Col·loca un coixí sota els turmells, per rebaixar l’estirament de les cames.
Banquet inclinat: actualment hi ha un mercat molt variat de seients dissenyats per seure de genolls a terra amb comoditat. Són molt útils per a la pràctica d’exercicis respiratoris i de meditació, ja que permeten establir-se durant llargs períodes de temps.
L’alçària del seient ha de permetre que els peus passin per sota, de manera que les cames no rebin la càrrega directa del tronc. Com més alt sigui el banquet, més fàcil resultarà mantenir el tronc dret. Ara bé, també comporta una càrrega més intensa sobre els genolls. Per altra banda, l’alçària del seient també determina el seu grau d’inclinació, de manera que les cuixes s’acomodin en la mateixa direcció.

VARIANT FÀCIL: «postura de l’infant»
Des de la postura diamantina pots inclinar completament el tronc cap endavant fins a recolzar el cap a terra, amb els braços estesos endavant o enrere.
Si et sents incòmode, prova de recolzar el cap sobre les teves mans juntes. També pots obrir els genolls, evitant comprimir el ventre contra les cuixes i afavorint una respiració àmplia i fluida.
A diferència de la postura diamantina, aquesta forma redueix considerablement la càrrega sobre els cames i permet relaxar el cos completament, afavorint així la interiorització.

 

Àlex Costa (El Taller de Ioga)

Deixa un comentari