Publicat el 05/12/2017

Un element essencial en el desenvolupament dels nens, tant pel seu valor lúdic com pel pedagògic, són les joguines. Es tracta d’una eina que els ajuda a entretenir-se i concentrar-se, i d’altra banda els ensenya a desenvolupar capacitats i a prendre contacte amb l’entorn.

És per això que cal fomentar el temps de lleure dels infants, i proveir-los de jocs que els ajudin a desenvolupar-se, expressar-se i experimentar. Perquè les joguines formen una part fonamental de la infància, i estan orientades a inspirar el seu univers creatiu.

Molts pares són conscients d’aquest paper tan important que exerceixen les joguines en l’educació dels seus fills, i saben que no són només un instrument per omplir el seu temps d’oci. A banda d’això, els ajuden a madurar i a aprendre, i afavoreixen el desenvolupament infantil en totes les seves facetes. Uns estimulen els seus moviments, d’altres la seva ment, alguns fomenten les activitats a l’aire lliure i uns altres les activitats relacionades amb l’escola.

Però la selecció de les joguines no sempre és fàcil per als pares, ja que hi ha una gran diversitat de joguines en el mercat i nombroses campanyes publicitàries dirigides als nens, especialment de cara al Nadal, que els influencien tant a ells com els seus fills.

El més aconsellable és triar joguines que estimulin la seva imaginació, que siguin adients a la seva edat i que els ajudin a créixer jugant. Per aconseguir-ho cal seguir aquestes pautes:

  • Reflexiona abans de comprar. No et deixis endur per les modes o per les presses perquè podries triar una joguina inadequada per al teu fill, que no li aportarà res o que no s’adaptarà a la seva personalitat, els seus gustos o les seves aficions.
  • Pregunta al teu fill què li agrada. És necessari conèixer bé el nen per tal que l’elecció d’una joguina sigui l’encertada. Has de saber quins gustos i aficions té el teu fill i així podràs comprar la joguina que millor s’adapti a la seva forma de ser. Això no vol dir que hagis de comprar-li tot el que demani. Vigila que els seus desitjos no estiguin massa influenciats per la televisió, perquè podria voler joguines que no li convenen.
  • Comprova que les joguines siguin segures i estiguin homologades. Assegura’t que estiguin fetes amb materials que no tallin si es trenquen, i que no siguin tòxiques. Pensa que com més petit és el nen, més grans han de ser les joguines i les seves peces.
  • Tria joguines d’acord amb l’edat del teu fill. Els rangs d’edat estan pensats per adequar-se a les habilitats i interessos dels petits. Comprova que la joguina s’ajusta a l’edat i personalitat del nen.
  • Evita l’excés. Tenir massa joguines fa que l’infant perdi interès per totes elles, fins i tot les que més li agraden, i pot arribar a fer que disminueixi la seva capacitat d’atenció.
  • Tingues en compte la personalitat del teu fill. El caràcter del nen és molt important a l’hora de triar una joguina; una criatura retreta, per exemple, necessitarà jocs que fomentin la seva socialització, amb molts jugadors.
  • Tria alguna joguina compartida. Si tens més d’un fill, convé comprar una joguina per compartir, així els nens aprendran a esperar, a respectar torns i a jugar junts, la qual cosa facilita l’aprenentatge i la regulació de les emocions.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari