Saps si l’aire que respires és saludable?
Molta gent consumeix aigua embotellada o filtra l’aigua de l’aixeta perquè li preocupa l’aigua que beu. No obstant això, coneixes algú que filtri l’aire de casa o de la feina? Com és de contaminat l’aire interior que respires? És millor el que ve de fora quan ventiles?
Hi ha una infinitat de molècules nocives que s’acumulen a l’interior si no es ventila de forma regular. Les principals són CO2 i humitat ambiental que desprenem al respirar; la resta procedeixen de tot tipus de materials, detergents, fums de cocció, microfibres despreses pels objectes de plàstic, microorganismes vius… Si a més a més vivim en una planta baixa o en un semisoterrani, probablement també tinguem acumulacions de radó, un gas radioactiu que emana naturalment de la terra. I si obrim finestres per ventilar… les canviarem per pols, pol·len i contaminants del carrer.
La renovació necessària depèn de cada habitatge o local, però un valor mitjà orientatiu és que cada 1,5 h tot el volum d’aire hauria de ser substituït (i filtrat). Si t’han fet mai el certificat energètic, pots demanar-li aquest valor al tècnic certificador.
Hospitals i altres edificis públics acostumen a disposar de sistemes de renovació i filtratge permanent, són obligatoris des de fa anys per a edificis nous o rehabilitats. Recentment el coronavirus ha assenyalat la conveniència d’estendre aquests sistemes a oficines, restaurants i habitatges, més enllà de la obligació de fer-ho.
Eduard Solsona