Salut ocular, tenir cura de la vista | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 12/05/2019

Tot i que pràcticament el 90 % de la informació que es processa la rebem a través de la vista, no sempre prestem la deguda atenció a la cura dels nostres ulls. Simplement adoptant certs hàbits saludables i integrant en la nostra rutina algunes mesures per tenir cura de la salut visual, es poden prevenir problemes de visió.

Encara que en major o menor mesura i depenent de molts factors tots podem presentar en algun moment problemes visuals, la majoria de les persones experimenten més canvis en la visió entre els 40 i els 50 anys. Amb el pas del temps, els ulls canvien tant internament com externament i, així com succeeix amb totes les funcions orgàniques, la vista també envelleix.

Com es pot mantenir en bona forma l’estat de la visió?
Ja des de la infància s’ha d’educar en la importància de tenir cura dels ulls i de la visió, i a qualsevol edat s’haurien de tenir en compte aquests consells

Alimentació saludable
L’alimentació és fonamental a l’hora de preservar la salut ocular. Aliments rics en vitamina A, C i E, minerals com ara el seleni i el zinc, antioxidants com els carotenoides luteïna i zeaxantina, i els àcids grassos omega 3, tenen cura de la retina i retarden l’envelliment de les estructures oculars, cosa que prevé malalties associades a l’edat. D’aquesta manera, fruita i verdura fresca, peix blau, marisc i fruits secs no poden faltar en la dieta diària.
En alguns casos, com ara en persones malaltes o d’edat avançada, es pot recórrer a l’ús de vitamines i suplements minerals per complementar la dieta quan l’alimentació no proporciona prous nutrients.

Bona hidratació dels ulls, tant per dins com per fora
Una part de l’ull és aigua, i si l’organisme no està ben hidratat, es pot alterar el balanç fisiològic del globus ocular. D’altra banda, la cara externa de l’ull s’hidrata de manera natural a través del parpelleig, que recobreix la superfície ocular amb la pel·lícula lacrimal i la manté transparent. Quan fixem la vista en llegir, mirar el mòbil, l’ordinador o en fer alguns treballs de precisió, el parpelleig es redueix, de manera que l’ull es resseca. Situacions ambientals concretes, com ara la calefacció, l’aire condicionat o el fum, també poden ocasionar aquesta sequedat.
El problema més comú que pot derivar de la manca d’hidratació és la irritació ocular o l’ull sec, però també pot incidir en uns altres problemes relacionats, com poden ser el glaucoma i les cataractes. És important beure la quantitat d’aigua diària recomanada, parpellejar sovint quan tenim la vista fixa en alguna tasca i recórrer a l’aplicació de llàgrima artificial si els ulls es ressequen molt, sobretot amb l’ús dels dispositius electrònics.

Descansar correctament i les hores necessàries
Durant la nit es regeneren les cèl·lules epitelials que recobreixen la cara interna de l’ull, de manera que si no es dormen les hores necessàries, l’ull no pot recuperar-se correctament de les agressions diàries. A més, quan dormim, els músculs oculars es relaxen i, com que tenim les parpelles tancades, l’ull s’hidrata i es neteja sol.

Mantenir una bona higiene visual
Gran part dels treballs actuals i de les activitats d’oci fan que es passin moltes hores davant de les pantalles de dispositius digitals, la qual cosa ha augmentat considerablement els casos de fatiga visual.
Per mantenir una bona higiene visual s’han de tenir en compte alguns aspectes:

  • Tenir cura de la il·luminació de l’entorn en desenvolupar tasques visuals.
  • Mantenir una distància correcta de l’objecte que estem mirant.
  • Optimitzar l’ús de les pantalles, reduir la brillantor al màxim possible i evitar els reflexos.
  • Mantenir una postura correcta en desenvolupar les tasques visuals.
  • Intentar fer pauses actives cada 15-20 minuts, per relaxar les estructures oculars responsables de l’enfocament i reduir l’estrès visual que causen les tasques mantingudes per molt de temps.
  • Procurar no llegir quan s’està molt cansat ni acabat d’aixecar: cal donar temps a l’ull perquè s’adapti.

Protegir els ulls correctament
La radiació solar agredeix les estructures de l’ull, per la qual cosa és convenient protegir-los sempre del sol amb ulleres homologades i amb protecció UV garantida. Tampoc no s’ha d’oblidar que cal protegir els ulls en els treballs d’alt risc i a l’hora de fer cert tipus d’esports; d’aquesta manera s’evitaran danys produïts per la pols, la sorra, el vent…

Mantenir una bona higiene ocular
Cal evitar en la mesura del possible tocar-se o fregar-se els ulls amb les mans, ja que podem exposar-los a infeccions.
La neteja dels ulls ha de ser una rutina diària, és important netejar-los i desmaquillar-los; per als ulls sensibles és millor utilitzar un disc o cotó per a cada ull, i evitar compartir tovalloletes o mocadors. Utilitzeu sempre productes específics testats sota control dermatològic i oftalmològic.

Són fonamentals les visites a l’oftalmòleg
Per detectar el més aviat possible qualsevol problema ocular o de visió, és convenient fer revisions oftalmològiques un cop l’any, sobretot a partir dels 40 anys i si hi ha antecedents de patologies relacionades amb els ulls. Les malalties com ara la degeneració macular o el glaucoma tenen un pronòstic millor si es detecten de forma precoç.

 

Redacció La Clau
Font: https://www.interesmutu.com

Deixa un comentari