Publicat el 11/12/2018

Rueda i verdejo són dues paraules que ressonen fort en el món del vi en les últimes dues dècades, sobretot en matèria de blancs. A la majoria, els dos noms ens sonen a vins amb personalitat, secs, una mica afruitats i que entren de meravella frescos. Però, de la mateixa manera, no sabem molt bé la diferència entre un Rueda i un verdejo, ni si ens referim al mateix vi, o varietats de raïm o a denominacions d’origen diferents.

La veritat és que Rueda i verdejo, que és com s’han d’escriure perquè un es refereix a una localitat i l’altre a una varietat de raïm, són dues coses diferents. El que passa és que es confonen perquè el raïm verdejo és propi i característic de la zona de Rueda, a Valladolid, que a partir del poble de Rueda dona lloc a tota una denominació d’origen: Rueda.

Aquesta varietat de raïm es caracteritza per una forta personalitat que ha aprés a sobreviure a la duresa de l’entorn, aconseguint el millor de si mateixa. La seva rusticitat en el cultiu no impedeix elaborar vins delicats i alegres, d’acord amb allò que el mercat actual està demanant. El ramell del seu raïm és mitjà, els grans són de mida petita-mitjana i de color groc verdós. Les llavors són grans i es poden apreciar a contrallum.

El raïm verdejo sol recol·lectar-se de nit perquè passi als cellers a una temperatura d’entre 10-15 ºC, que és la ideal per a una menor oxidació i enfosquiment del most.
Aquest raïm produeix vins frescos i equilibrats, de color groc verdós pàl·lid, una mica àcids, afruitats i marcats per un matís vegetal. Són vins molt aromàtics, amb cos, i alhora suaus, amb bona acidesa i un característic toc amarg. Es tracta de vins de gran harmonia, i el seu record després del pas per boca convida a continuar amb la degustació.

Quins són els plats que millor mariden amb un verdejo?
Els vins verdejos tendeixen a maridar bé principalment amb peixos (especialment els peixos blaus) i fumats de peix, amb el marisc —sobretot el preparat al vapor o bullit—, i amb el pop o sèpia a la planxa amanits amb julivert i coriandre.

Aquest tipus de vi també es pot acompanyar amb alguns vegetals (com els tomàquets madurs), les carns blanques, els formatges poc envellits i lleugerament fumats (especialment els tipus brie), la pasta preparada amb algun tipus de marisc (com els musclos o les cloïsses) i els escabetxos, en especial els de musclos i els d’alguns tipus d’au com els colomins.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari