Rubén Bautista gerent i propietari de Marbres Commagra
Rubén Bautista gerent i propietari de Marbres Commagra va començar la seva activitat professional amb 20 anys, com a jove emprenedor i en plena crisis de la construcció. 10 anys més tard és tot un referent en el sector en què treballa i pel qual és conegut, el de la pedra i el marbre. Parlem amb ell de la seva experiència i dels seus projectes.
Vostè va començar com a emprenedor de ben jove. Amb la seva experiència, actualment què creu que necessiten els emprenedors per poder desenvolupar-se amb resultats satisfactoris?
Tenir molt clara la seva idea de projecte, sentir-la intensament per defensar-la davant d’altres, que ho necessitarà, ja sigui una entitat de crèdit, un proveïdor o qualsevol altre tercer. Tenir definits un pla B i fins i tot C per tirar endavant: una empresa no arrenca i funciona des del moment zero, i fins i tot un creixement ràpid pot fer que calgui una via d’oxigen en qualsevol moment.
En el nostre cas, al gener del 2019 vam doblar íntegrament tota la producció en m2 d’espai, en personal i en maquinària. El mercat ho requeria. Al juliol vam estar a punt de fer fallida, no teníem finançament per a tot el que estàvem duent a terme. Aquí vam haver de llançar un pla Z!
Centrant-nos en el seu sector, el de la pedra i el marbre, quins són els canvis més significatius que hi ha hagut en els darrers anys?
El client final. Vivim en un nou món on la informació està al nostre abast a cop de telèfon. Ens hem tornat altament exigents i les aplicacions i programes de televisió aporten al client final idees que potser vulguin aplicar al seu habitatge. La cuina ha adquirit un gran protagonisme en les cases, moltes d’elles obertes a la sala, i generalment és la partida a la qual el client dedica més pressupost.
I en la seva empresa, Commagra, quina evolució destacaria d’ençà dels seus inicis, ara fa 10 anys?
Ens hem adaptat. Vam començar amb molt poca maquinària, per no dir només amb una màquina de tall i les mans de les tres persones que hi érem al principi. Constantment hem invertit en maquinària per oferir millors acabats.
El 2017 vam inaugurar l’espai Showroom on el client pot delectar-se amb la nostra selecció de peces de diferents racons de món. El 2018 incorporem als nostres acabats el concepte de «junta invisible» amb la inversió en una màquina que ens permetia oferir un resultat excel·lent. Posteriorment va arribar el nou taller, amb el doble d’espai, dues màquines de tall, una d’elles de tipus CNC gestionada directament des de l’oficina, i un centre d’acabats automàtic.
Per si fos poc, seguim apostant per la millora constant aquest any 2021. I en el desè aniversari he optat per complir el meu somni: comptar amb un centre de tall per raig d’aigua (Waterjet) de cinc eixos d’alta precisió que acabem d’adquirir i que ens instal·laran el proper mes de novembre. Encara que, essent sincer, estic segur que aquesta no serà l’última inversió en tecnologia.
Com ha afectat la pandèmia el sector del marbre?
En plena pandèmia vam tenir la sort d’estar en un projecte de 118 habitatges que ens va permetre seguir produint. Amb el confinament, tot el sector de la llar ha viscut una millora important. La gent s’ha adonat de la importància de sentir-se a gust a casa seva i això ha generat una demanda important.
Quins materials i colors són els que més els demanen actualment els seus clients?
Hi ha una tendència cap als materials porcellànics, sobretot marbrejats, imitació de pedres autèntiques però amb els avantatges que aquest material ofereix: alta resistència al ratllat i a les taques. Sí que és cert que la pedra natural torna a tenir un paper important amb acabats anomenats vintage, lleugerament texturitzats i amb acabat mat.
D’on provenen el que es coneix com a marbres i granits d’importació o exòtics?
Hi ha pedreres a tot el món. I tot i que podríem dir que el bressol del marbre és Itàlia, la majoria de granits i quarsites són importats de l’Índia i l’Amèrica del Sud.
D’on són els seus clients majoritàriament? Són tots de l’àmbit català o en tenen de més lluny?
La majoria de projectes del dia a dia són a Catalunya, però fem projectes allà on se’ns demana. Aquest 2021 hem realitzat una obra important a Eivissa, un projecte individual a Menorca, un altre a Bèlgica, a París i diversos al sud de França. El 2019 també vam viatjar a Qatar amb un altre gran projecte, de manera que podem dir que no tenim fronteres.
El seu sector és un àmbit molt específic. L’assessorament als clients és essencial?
És imprescindible. Nosaltres posem la principal atenció en això. Actualment comptem amb l’espai Showroom on oferim totes i cadascuna de les possibilitats per a cada projecte, amb un equip de cinc persones només per a l’atenció, assessorament, disseny i finalment la presa de mides, abans de posar en marxa la producció i posterior instal·lació.
Quins són els reptes empresarials que es plantegen per al futur?
Com a empresa seguim treballant en la millora constant dels nostres processos productius, la inversió continuada en la industrialització, tant per millorar la qualitat del producte acabat com la qualitat dels llocs de treball del nostre equip.
El meu nou repte empresarial és oferir productes diferenciats amb acabats premium i fer de Commagra una empresa reconeguda pel seu servei. Per a aquest nou repte, amb la incorporació de la tecnologia waterjet, vam llançar la marca BeUnique Marble Design, un nou concepte que esperem sigui del grat dels nostres clients i del qual més endavant tornarem a parlar.
Entrevista: Albert Calls