Publicat el 25/05/2023

L’edema o retenció de líquids és un problema força comú que ocasiona inflamació, sobretot als turmells, les cames, les mans i la cara. En general, va acompanyada d’un augment de pes, causat pel líquid. Si no es prenen les mesures necessàries, adverteixen els metges, pot tenir conseqüències serioses per a la salut.

 

El nostre organisme està compost d’un 60 % d’aigua. Aquest líquid es drena a través dels sistemes circulatori i limfàtic. La retenció de líquids, també coneguda com a «edema», es produeix quan aquest líquid, en lloc de drenar-se, s’acumula als teixits. Això pot afectar tot el cos o només una part, i sol generar dolor a les zones afectades, rigidesa en les articulacions i fluctuacions de pes. També és possible que la pell estigui més brillant i inflada i que, en pressionar amb el dit la zona inflamada, l’empremta es mantingui durant uns segons.

Els especialistes expliquen que hi ha diverses causes que provoquen que una persona retingui líquids. Les més comunes són: canvis hormonals (embaràs, cicle menstrual i menopausa), passar moltes hores drets o asseguts, portar un estil de vida sedentari i una dieta amb excés de sal o que no tingui aliments rics en vitamines B i proteïnes.

En alguns casos, la retenció de líquids pot ser un símptoma d’una afecció greu, com malalties cardíaques, renals, pulmonars o hepàtiques. Per això, es recomana consultar el metge perquè identifiqui la causa de l’edema i determini si cal seguir un tractament per a la malaltia subjacent.

Si volem evitar la retenció de líquids o mantenir-la sota control, els experts recomanen seguir aquests consells:

  • Beure com a mínim dos litres d’aigua al dia.
  • Reduir la quantitat de sal.
  • Seguir una dieta rica en vegetals i fruites.
  • Evitar el sobrepès i el sedentarisme.
  • Evitar la roba ajustada.

Redacció La Clau

Deixa un comentari