Publicat el 12/01/2017

La ratafia és un licor, hereu de la tradició d’elaboració de begudes espirituoses d’herbes, que es fa a diverses comarques catalanes i que ha passat de l’elaboració domèstica a la producció comercial.
Es tracta d’una beguda alcohòlica feta a partir de nous tendres i amb diverses plantes aromàtiques: menta, marialluïsa, sàlvia, farigola, alfàbrega, espígol… En la seva elaboració es fa, primerament, una maceració durant almenys dos mesos amb aigua, alcohol, nous tendres i les herbes i espècies seleccionades. Un cop feta la maceració es decanta el líquid resultant i s’hi afegeix sucre, alcohol i aigua, i es deixa envellir en bótes de fusta un mínim de tres mesos. En resulta una beguda dolça i intensa, de color caramel i de graduació alcohòlica d’uns 26-29?%. Se sol prendre després dels àpats, com a licor digestiu, a temperatura ambient, però també com a aperitiu o copa nocturna, amb un glaçó.
La ratafia es produeix a finals de juny, concretament pels volts de Sant Joan. En aquesta època es troben les nous verdes i les herbes ja florides, que estan en la seva màxima esplendor. D’aquesta manera se n’aprofiten més les seves propietats. En èpoques humides, un cop collides les herbes, s’han de deixar emmusteir un parell o tres de dies per treure’n més profit. Es comercialitza en ampolles de vidre que deixen veure el seu color caramel característic.
A Catalunya és una beguda molt coneguda i apreciada. Moltes comarques en són productores de manera tradicional des d’èpoques antigues. S’organitzen fires de la ratafia on hi ha tasts, exposicions de receptes i mètodes per fer-la.

Redacció La Clau

Deixa un comentari