Rampes musculars i deficiències minerals | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 25/01/2019

Les doloroses rampes musculars d’un múscul o grup muscular són contraccions involuntàries, i la seva aparició té múltiples causes; una d’elles és l’equilibri de minerals en el nostre organisme. Els principals minerals involucrats en el desenvolupament d’una rampa són el calci, potassi, sodi i magnesi.

El calci és un mineral fonamental en la contracció muscular, ja que els nivells baixos de calci provoquen irritabilitat, i les rampes musculars en són una conseqüència, sobretot en els músculs de l’esquena i de les cames.

El potassi té una funció molt important a l’hora de transmetre impulsos nerviosos a través de la paret cel·lular. La seva funció és garantir la relaxació muscular una vegada que ha cessat l’impuls nerviós. Per això, un dèficit de potassi dificulta la relaxació muscular i afavoreix l’aparició de rampes i contractures musculars.

El sodi també participa de forma molt significativa en la determinació dels potencials de membrana. Una hiponatrèmia causada per pèrdues excessives de sodi per la suor pot originar dolors musculars i rampes.

El magnesi és un mineral de gran importància també en el marc de la contracció muscular, ja que la seva mancança pot originar l’aparició de rampes i contractures.

Per això, és recomanable seguir una alimentació el més equilibrada possible, així com una correcta hidratació, sobretot quan es realitza exercici intens i en ambients molt càlids, que són responsables d’una important pèrdua d’aigua i d’electròlits a través de la suor.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari