Publicat el 23/07/2021

Patir una addicció és una de les pitjors experiències que es poden tenir a la vida. I tot i que el gran perjudicat és el propi addicte, en la majoria de casos les conseqüències de l’addicció es fan extensives a l’entorn del malalt, que no sol tenir consideració amb qui viu amb ell, ja que està tancat en el seu món.

La convivència amb un addicte és gairebé impossible si no hi ha una ajuda professional externa, perquè els que hi conviuen no saben ni poden tractar una persona amb un problema d’addicció al joc, a l’alcohol, a les drogues, etc.

Els problemes que experimenten els convivents són, segons psicòlegs i psiquiatres, els següents:

Desemparament
Com que l’addicte només es preocupa de la substància de què depèn, la resta passa a un segon pla i és la persona amb qui conviu la que s’ha d’ocupar de tot. Això fa que se senti sola davant tot el que està relacionat amb la família i la llar.

Codependència
Una persona addicta es torna cada cop més dependent de la seva parella. Si aquesta li dedica tot el seu temps com a forma de satisfer les seves necessitats emocionals, pot acabar en una relació tòxica per a tots dos.

Sentiments negatius
Darrere de cada addicte hi ha un nucli familiar afectat per la malaltia. Aquests familiars solen patir tant com el malalt. Entre les emocions que experimenten trobem la ira, la frustració i la culpa per no saber què fer. En alguns casos això pot derivar en una depressió.

Canvis de responsabilitats. En ocasions es desdibuixen els rols i les responsabilitats de l’estructura familiar, ja que s’obliga el progenitor no addicte a assumir les funcions de l’altra part, una situació que crea incertesa i inseguretat en la resta de la família.

És molt important, doncs, que davant els primers símptomes que convius amb un addicte contactis amb un professional expert en addiccions. No hi ha res millor que prevenir abans que s’agreugi l’addicció del teu ésser estimat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari