Publicat el 27/02/2020

El Dia Internacional de les Dones se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

És una jornada en la qual tradicionalment es reivindica el feminisme. Precisament, aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l’home, en l’àmbit de la feina i en la societat en general.

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de les Dones és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix a l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington: un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres, i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton, i també el de la Triangle Shirtwaist Company el 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que un any abans havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals a la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de les Dones les van dur a terme les socialistes nord-americanes, era el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa, l’any 1910, durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin va proposar l’establiment del Dia Internacional de la Dona per promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs, el 19 de febrer de 1911 les europees van celebrar la diada.

Finalment, el Dia Internacional de les Dones va quedar fixat en la data del 8 de març arran de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari