Publicat el 11/03/2018

El període de 40 dies que va de la fi del carnaval a la Pasqua de Resurrecció es coneix com a quaresma. Durant aquest temps, assenyalat per l’Església cristiana en memòria dels 40 dies que Jesús va dejunar en el desert, s’ha de fer dejuni i abstinència per preparar-se per a la Setmana Santa.

Tot i que en l’actualitat el costum s’ha relaxat i només són dies de dejuni el dimecres de Cendra i el Divendres Sant, antigament era una pràctica molt estesa i rigorosa. A l’Edat Mitjana, per exemple, era freqüent la prohibició de menjar carn i ous, una tradició difícil de seguir si es vivia lluny del mar, perquè era complicat mantenir el peix fresc i en bones condicions. El bacallà, en canvi, era dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat, i per aquest motiu va popularitzar-se com a aliment bàsic de la quaresma.

El fet que sigui un dels peixos més segurs de consumir, va ajudar també a fer que el bacallà es convertís en un dels grans protagonistes de la cuina catalana. Avui dia, els plats típics amb peix són principalment de bacallà: bacallà amb samfaina, bacallà a la llauna i a la mussolina d’all, esqueixada de bacallà, arròs a la cassola. Altres variants són els bunyols i les croquetes de bacallà, la brandada i el bacallà esqueixat.

La quaresma es representa popularment com una vella vestida amb una faldilla ampla i set cames, que simbolitzen les setmanes que queden fins a Setmana Santa. Té una funció de calendari perquè cada setmana se li talla una cama i, d’aquesta manera, s’arriba a la Pasqua. Si ens fixem, la vella Quaresma du un bacallà a les mans, cosa que ens recorda la importància d’aquest menjar tan típic d’aquesta època en què ens hem d’abstenir de menjar carn.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari