Publicat el 10/11/2021

Els beneficis de deixar el tabac es produeixen tan sols una hora després de l’últim cigarret, asseguren els professionals de la salut, i augmenten a mesura que passa el temps.

Vegem quina és la cronologia de les millores que experimenta el nostre organisme després de deixar de fumar:
20 minuts El ritme cardíac i la pressió sanguínia baixen.
12 hores Els nivells de monòxid de carboni, un gas tòxic inodor i incolor que es troba en les cigarretes, baixen a un rang normal.
24 hores Es redueixen bastant els nivells de monòxid de carboni en els pulmons, cosa que augmenta els nivells d’oxigen a la sang.
2 dies Fumar danya les terminacions nervioses responsables dels sentits de l’olfacte i del gust. Dos dies després de deixar de fumar, aquests dos sentits comencen a millorar.
3 dies Els nivells de nicotina s’esgoten. Això pot causar abstinència i és el motiu que moltes persones experimentin canvis d’humor i irritabilitat. Després de 72 hores, la funció pulmonar comença a millorar a mesura que disminueix la inflamació.
1 mes Es produeix una disminució notable de la tos, la congestió nasal, la fatiga i la sensació de manca d’aire. És possible que sigui més fàcil fer exercici o caminar llargues distàncies. Cal aprofitar-ho, perquè la desaparició de la nicotina, que té la capacitat de cremar els greixos, pot fer que s’augmenti de pes.
1-6 mesos Tant la circulació comla capacitat pulmonar continuen millorant.
9 mesos Els pulmons s’han curat de manera significativa. Les delicades estructures similars a pèls dins dels pulmons, conegudes com a cilis, s’han recuperat i ajuden a expulsar la mucositat i a combatre infeccions.
1 any El risc de patir una malaltia coronària es redueix a la meitat i continuarà descendint amb el pas del temps.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari