Publicat el 11/12/2021

Què fer quan ens quedem bloquejats. Sentir que no som capaços de fer ni les coses més bàsiques, no poder prendre decisions, patir una por excessiva a quedar malament, no participar de les festes, tenir por de sentir-nos rebutjats… Tot això, acompanyat d’un elevat sentiment d’inferioritat, són alguns dels símptomes del bloqueig emocional.

 

El bloqueig emocional és un mecanisme de defensa que desenvolupa el nostre cervell quan patim una o diverses pors que ens paralitzen. Els petits bloquejos temporals són normals, tothom n’ha patit en algun moment de la seva vida i van desapareixent de forma automàtica quan la ment revisa la situació i fem una reestructuració cognitiva. Però quan el bloqueig és tan gran que ens desborda, fa que el nostre cervell ho vegi tot borrós i que visualitzem les situacions de forma distorsionada, anticipant les situacions de forma negativa.

Quan ens bloquegem, som conscients del que ens passa i evidentment no ens agrada; sentim que hauríem de reaccionar d’una altra manera davant dels problemes però no ens sentim capaços de fer-ho diferent; és com el peix que es mossega la cua, ja que la nostra sensació d’inferioritat augmenta. La gent que tenim al costat ens pot animar a sortir, a fer activitats, i ens pot deixar anar que «ens hem de prendre la vida d’una altra manera» o que «ens hi hem de posar bé».

Per ajudar algú que se sent bloquejat, és imprescindible trobar el punt d’equilibri entre entendre allò que li passa, ajudar sense fer que se senti culpable i motivar de mica en mica per tal que vagi sortint d’aquest estat.

Qui es troba en aquesta paràlisi mental ho passa molt malament. Per això és essencial poder demanar ajuda psicològica per poder sortir d’aquest bloqueig, ja que, si no, la persona s’anirà endinsant cada vegada més al pou i els amics, els familiars i l’entorn se sentiran impotents per poder aportar el seu gra de sorra.

 

 

Anna Sibel, psicòloga clínica i del benestar emocional.
asibelanguila@gmail.com

 

 

Deixa un comentari