Publicat el 04/03/2020

Els sins nasals o paranasals són un conjunt de cavitats que es comuniquen amb les fosses nasals i influeixen en la respiració. Es divideixen en frontals (que es troben a la part frontal del crani), etmoïdals (als laterals del nas), i maxil·lars (a les galtes). Aquests darrers són els més grans dels sins paranasals i la seva principal funció és la d’alleugerir el pes de la massa òssia. El si maxil·lar segrega mucosa capaç de retenir els elements aliens i estranys que entren amb la inhalació. Quan s’infecta i inflama es produeix el que es coneix com a sinusitis maxil·lar.

Tipus i causes
Depenent de com evolucioni, es distingeixen dos tipus de sinusitis maxil·lar: aguda i crònica. Els símptomes de la sinusitis maxil·lar aguda poden durar fins a un mes, i consisteixen en presència de febre, congestió nasal, rinorrea purulenta i dolor o pesadesa facial en ambdós costats de la cara. Sol aparèixer com a conseqüència d’una infecció de les vies respiratòries superiors.

La sinusitis maxil·lar crònica provoca símptomes que poden durar més de tres mesos. És més difícil de diagnosticar, ja que no hi ha criteris diagnòstics ben definits. Les infeccions, tant bacterianes com fúngiques, solen ser la causa de la seva aparició.

A part de les infeccions del nas, els processos odontògens afecten moltes vegades les cavitats paranasals. Els sins maxil·lars són irregulars, i tenen una estreta relació entre els molars i les premolars superiors. Un abscés, quist, cop, extracció de dents o malalties periodontals poden causar sinusitis maxil·lar.

Tractament
La sinusitis maxil·lar aguda sol desaparèixer per si sola al cap d’un temps. Però si és provocada per una infecció el tractament requerirà l’administració d’antibiòtics durant una o dues setmanes. Si el tractament antibiòtic no elimina la malaltia, es pot recórrer a la cirurgia per extreure el pus i netejar la zona.

Prevenció
Es recomana beure molt líquid, en concret aigua, per evitar que s’obstrueixin els sins paranasals. Si som propensos a tenir congestions o mucositat abundant, una bona mesura és la d’utilitzar un humidificador a la nit, quan es vagi a dormir.

Com el tabac és un factor de risc, evitar-lo serà una mesura de prevenció fonamental. En el cas de patir una infecció a les vies respiratòries, hem d’utilitzar medicaments descongestius. I si ets al·lèrgic, tan bon punt comencis a notar els símptomes pren la medicació adient el més aviat possible.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari