Publicat el 10/11/2020

La tos és un mecanisme de defensa del nostre organisme que protegeix les vies respiratòries, deixant-les netes per respirar amb normalitat. La seva finalitat principal és expulsar secrecions o altres elements estranys tant de les vies respiratòries com de la laringe, i en condicions patològiques pot indicar la presència de malalties importants.

Les causes de la tos són molt variades, però la més important és la inflamació de les vies respiratòries a causa de rinitis, laringitis, bronquitis o sinusitis, etc. Tanmateix, determinades situacions poden originar tos sense que hi hagi una malaltia, com aspirar cossos estranys, un ambient carregat o contaminat, el fum de tabac, canvis de temperatura i humitat o la irritació del canal auditiu.

Segons les causes que la provoquen, la tos es pot classificar de la següent manera:

Tos aguda. La provoquen el refredat, la grip, la pneumònia, la tos ferina i les al·lèrgies. En general desapareix després de tres setmanes.
Tos crònica. Tot i que també pot ser de causa infecciosa, al·lèrgica o inflamatòria, la provoquen principalment el tabac i patologies respiratòries com l’asma, l’MPOC o l’emfisema.

Tos irritativa per reflux. És una tos crònica d’origen no respiratori i el seu tractament consisteix en l’ús antiàcids.
Tos idiopàtica o d’origen desconegut. Es tracta d’una tos psicosomàtica que es manifesta en persones que, sense un problema aparent, tussen o gargamellegen sense parar.

Per poder tractar la tos cal conèixer el seu origen i diagnosticar-la, ja que els fàrmacs utilitzats dependran de la causa trobada, dels símptomes i del tipus d’expectoració.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari