Publicat el 05/06/2017

Les zones de producció vinícola enfoquen el seu turisme i promouen tota mena d’accions al voltant del turisme enològic per donar a conèixer els productes dels cellers i, de pas, la gastronomia i la cultura locals. Al Maresme, el Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella promociona l’àmbit territorial d’aquesta DO per tal de consolidar-lo com a destinació enoturística de qualitat.

Tot i que la denominació d’origen Alella és la més petita de Catalunya, és reconeguda per la qualitat dels seus vins blancs. Al llarg de l’any ofereix un gran ventall d’activitats relacionades amb l’enoturisme:

Jornades gastronòmiques del vi de la DO Alella
Se celebren al mes de març i hi participen una cinquantena de restaurants de vint-i-set municipis del Maresme, Vallès Oriental i el Barcelonès que ofereixen la possibilitat d’assaborir els plats harmonitzats amb els vins d’aquesta DO.

Tast Tiana
Té lloc al juny i ofereix activitats com una fira comercial d’artesania i alimentació, visites als cellers de la DO Alella i degustacions gastronòmiques. Restauradors i cellers omplen els carrers i places amb taules on es poden fer degustacions.

Mostra gastronòmica de Cabrils
Se celebra a l’agost i s’ha consolidat com un esdeveniment gastronòmic, econòmic, turístic i social de primer nivell, que atreu un públic multitudinari. Una seixantena d’estands de restauradors de la zona, cellers i comerços ofereixen als visitants la possibilitat de tastar i comprar els seus productes.

Festa de la Verema
S’escau al setembre, durant la collita del raïm. El vi és el protagonista principal d’aquesta festa que reivindica la tradició vitivinícola d’Alella, així com la riquesa patrimonial, cultural i paisatgística del seu territori. Entre les múltiples propostes que tenen lloc durant la celebració, s’hi poden trobar visites guiades a cellers, presentació de vins DO Alella, trepitjada de raïm, mostra gastronòmica, degustacions i classes magistrals de vins, exposicions, sardanes, fira d’artesans, correfoc, gegants…

Setmana del vi DO Alella
Coincidint amb el temps de verema, a finals de setembre se celebra aquesta mostra als municipis del territori de la denominació d’origen i els voltants. Es tracta de propostes molt variades que tenen com a objectiu difondre els vins de la DO i el patrimoni cultural i gastronòmic del territori. Els actes inclouen visites a cellers, tasts de vins, exposicions, xerrades, tallers, concursos, trobades literàries i musicals, cinefòrum i activitats esportives, entre d’altres.

Però a més d’aquests esdeveniments hi ha un munt de propostes impulsades des dels cellers per promocionar la gastronomia local i el món del vi, ideals per a gaudir del nostre temps lliure: visites guiades, excursions en 4×4, en quad o en helicòpter pel seus terrenys, classes de ioga amb vistes al mar i a les vinyes, pícnics, calçotades, tallers de cuina i d’art vinícola per a infants, sessions de contes de la vinya i del vi… Cal destacar també l’Enotast, un esdeveniment que es celebra mensualment i que està adreçat a totes aquelles persones que tinguin interès per conèixer i tastar vins de la DO Alella. Es realitza a la Enoteca de l’Oficina de Turisme d’Alella, i a cada sessió es tasten dos vins escollits d’acord amb cadascuna de les estacions de l’any, que s’acompanyen dels productes gastronòmics de temporada.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari