Publicat el 29/03/2021

Els orígens del sistema d’ordenació nipó de les 5S cal cercar-los en el món de l’empresa, ja que es va crear amb la finalitat de conservar l’espai laboral net i organitzat per millorar la productivitat dels empleats. El seu nom prové de les inicials de les paraules japoneses en què es basa: seiri (classificació), seiton (ordre), seiso (neteja), seiketsu (estandardització) i shitsuke (disciplina).

El mètode de les 5S s’ha anat estenent mundialment i en l’actualitat no només s’utilitza en les empreses, sinó que també es fa servir en altres àmbits. Segons els experts, per poder aplicar-lo a la llar cal seguir aquests passos:

  • Seiri. Comença per classificar els objectes de cada estança en dos grups: necessaris i innecessaris. Després, desfés-te’n dels del darrer grup. Aquest primer pas és molt necessari, ja que l’acumulació dificulta tenir una llar ordenada.
  • Seiton. Després de descartar tot allò innecessari, és el moment d’organitzar i ubicar el que tenim. L’ordre s’ha d’establir tenint en compte la freqüència d’ús: deixa a mà allò que fas servir cada dia, i destina espais menys accessibles a les coses que fas servir poc.
  • Seiso. Alliberar d’objectes els espais fa que netejar sigui més fàcil. Aprofita per crear una rutina de neteja i estableix-ne la regularitat. El més important, a més de netejar, serà analitzar. És a dir: troba aquelles coses que generen brutícia i intenta eliminar-les. Si no és possible, busca la manera de neutralitzar aquest efecte.
  • Seiketsu. Un cop la casa està neta hem d’evitar que el desordre i la brutícia hi tornin. Per això és important estandarditzar el procés. I com s’aconsegueix? Doncs establint unes normes i repartint tasques a tots els integrants de la llar. Es poden acordar de manera verbal, fent una llista o mitjançant un calendari. Com que cada casa és un món, hauràs de crear la teva pròpia normativa i estàndards per poder mantenir l’ordre.
  • Shitsuke. Un cop aplicades les 4S anteriors, mantenir l’ordre a la llar es simplifica. L’únic que cal és ser constants i molt disciplinats a l’hora de seguir els nostres criteris d’ordre, organització i manteniment. És necessari que tots els que viuen a la llar siguin constants i segueixin les normes per poder mantenir l’eficiència dels espais.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari