Ponx de Nadal, una beguda clàssica d’aquestes festes
Ponx de Nadal, una beguda clàssica d’aquestes festes
Hi ha una gran varietat de ponxs al món, un dels més populars en aquestes dates als Estats Units, Canadà i molts països llatinoamericans és el ponx d’ou o eggnog, que s’elabora base d’ou, sucre, llet i licor.
Es creu que el seu origen es remunta a Anglaterra, on ja en època medieval existia una beguda anomenada posset feta a base de llet cuita amb diversos ingredients, com cervesa, vi, cereals o pa dur, i que solia endolcir-se amb sucre i espècies.
Els historiadors creuen que és possible que fossin els monjos els que van afegir ou a la recepta original, així com fruites seques, enriquint la versió humil d’una beguda que va acabar per associar-se a brindis i celebracions en afegir-li licors.
Com va passar amb altres receptes, el ponx d’ou va arribar a Amèrica a través dels immigrants europeus. La seva popularitat va créixer ràpidament i es va començar a preparar amb licors com el whisky o el rom, ja que eren més barats que el brandi o altres begudes alcohòliques provinents d’Europa.
Més endavant, ja a mitjans del segle XIX, la beguda estava totalment associada al Nadal.
El tradicional ponx nadalenc americà porta com a ingredients bàsics llet o nata, ous, sucre i rom. Es tracta d’una beguda cremosa, de color blanc, ivori o groc pàl·lid, i té la textura d’unes natilles molt clares. A molts els agrada servir el ponx de Nadal amb una mica de nata muntada i un polsim de canyella, vainilla o nou moscada. La versió més clàssica, però, és la que es fa amb llet, ou, sucre, rom, canyella i vainilla.
Redacció La Clau