Publicat el 15/12/2021

Ponx de Nadal, una beguda clàssica d’aquestes festes

 

Hi ha una gran varietat de ponxs al món, un dels més populars en aquestes dates als Estats Units, Canadà i molts països llatinoamericans és el ponx d’ou o eggnog, que s’elabora base d’ou, sucre, llet i licor.

 

Es creu que el seu origen es remunta a Anglaterra, on ja en època medieval existia una beguda anomenada posset feta a base de llet cuita amb diversos ingredients, com cervesa, vi, cereals o pa dur, i que solia endolcir-se amb sucre i espècies.

Els historiadors creuen que és possible que fossin els monjos els que van afegir ou a la recepta original, així com fruites seques, enriquint la versió humil d’una beguda que va acabar per associar-se a brindis i celebracions en afegir-li licors.

Com va passar amb altres receptes, el ponx d’ou va arribar a Amèrica a través dels immigrants europeus. La seva popularitat va créixer ràpidament i es va començar a preparar amb licors com el whisky o el rom, ja que eren més barats que el brandi o altres begudes alcohòliques provinents d’Europa.

Més endavant, ja a mitjans del segle XIX, la beguda estava totalment associada al Nadal.

El tradicional ponx nadalenc americà porta com a ingredients bàsics llet o nata, ous, sucre i rom. Es tracta d’una beguda cremosa, de color blanc, ivori o groc pàl·lid, i té la textura d’unes natilles molt clares. A molts els agrada servir el ponx de Nadal amb una mica de nata muntada i un polsim de canyella, vainilla o nou moscada. La versió més clàssica, però, és la que es fa amb llet, ou, sucre, rom, canyella i vainilla.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari