Publicat el 01/12/2016

El peu del nen té característiques pròpies que el fan més sensible a patir alteracions biomecàniques que, si no s’hi posa remei, poden acompanyar-lo al llarg de la vida adulta.

Una manera incorrecta de caminar pot portar una mala ossificació i pot arribar a danyar l’aparell locomotor. Les alteracions posturals del peu solen modificar la col·locació del genoll, que pot no desenvolupar-se correctament.

Detectant precoçment aquestes alteracions es podran corregir i aconseguir l’equilibri biomecànic amb més possibilitats d’èxit, ja que en edats infantils tant els ossos com els lligaments i músculs estan en fase de maduració.

S’ha d’ensenyar als nens a tenir cura de la higiene del peu i a escollir un calçat adequat per evitar-hi l’aparició de patologies.

L’estudi biomecànic és essencial per detectar si el nen/nena necessita o no tractament. En cas de ser afirmatiu, el tractament està basat en plantilles personalitzades, adaptades al pes, mobilitat i esport que practiquin, i sovint complementat amb fisioteràpia infantil (recol·locació postural, estiraments musculars, consells per escollir calçat…).

No és normal que un nen/nena tingui dolor als peus o les cames; tampoc es no ho és que es cansi en caminar ni en practicar l’activitat esportiva escolar. Si el cos del nen no suporta l’activitat física normal a la seva edat, és que alguna cosa falla, mecànicament parlant. La podologia infantil ha d’ajudar el cos a desenvolupar-se amb normalitat i protegir-lo de deformacions o conseqüències per a l’edat adulta, sense despeses ni desgasts innecessaris.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari