Publicat el 03/09/2018

La podologia és la ciència que estudia totes les anomalies dels membres inferiors que estan relacionades amb els peus o que poden ser tractades a través d’ells, les seves alteracions i deformitats, així com el seu abordatge terapèutic, tant conservador com quirúrgic.

Si la nostra petjada no és adequada no només repercuteix en els nostres peus, sinó en tot el nostre cos. L’articulació que més pot patir en relació a una forma de trepitjar defectuosa és el genoll, però determinades formes de trepitjar també poden generar sobrecàrregues musculars. Per això, trepitja bé i viu millor.

Però no només s’han de vigilar els peus, també el calçat és primordial. Petits detalls, com una puntera molt estreta, no encertar amb la talla, materials poc transpirables o un taló excessiu, poden provocar patologies en els nostres peus com els temuts galindons, els dits en arpa o les durícies.

El tipus de tractament triat depèn de diversos aspectes, com ara la gravetat o la cronicitat de la patologia, que l’encaminaran cap a la solució més invasiva o cap a la més conservadora. Doncs bé, és en aquesta fase del tractament on apareix la figura de les plantilles.

Les plantilles, pròtesis ortopèdiques o mecanismes plantars, són dispositius que interactuen entre el sòl i el peu i que tenen com a missió modificar, en la mesura terapèutica que ens interessa biomecànicament, la petjada del pacient.

Poden estar fetes de multitud de materials, com ara plàstic, polipropilens, resines, cautxú, suro, làtex…, i dins de cada tipus de material trobarem també diferents densitats que els confereixen més o menys duresa, resistència, flexibilitat, etc.

Amb la combinació dels materials i les seves densitats s’obtindran infinitat de models de plantilles, cada un específic per a cada tipus de problema podològic i especial per a l’ús que se li vulgui donar. Així, tenim per exemple que una plantilla funcional està feta per a un corredor de fons i ha de tenir materials d’absorció d’impactes contra el terra al taló i a la zona anterior del peu, però amb elements ferms i de contenció a la regió de l’arc plantar capaços de suportar les càrregues corporals; per contra, una plantilla acomodativa està més indicada en persones grans, ja que es busca essencialment l’amortiment i el confort.

En els nens, l’ús de plantilles cobra especial importància a causa de l’èxit que suposa la instauració d’un tractament precoç, ja que com més aviat es corregeixi el problema, millor resultat final s’obtindrà i més fiable i durador serà per a la resta de la seva vida. Peus plans, cames en X o en parèntesi (var-valg de genoll), puntes dels peus ficades cap a dins, esquinços crònics o inestabilitat, mandra a l’hora de jugar o córrer com altres nens, són causes més que suficients per alertar els pares que alguna cosa està succeint en els peus del seu fill, i que amb plantilles es podran corregir o pal·liar la majoria d’aquestes deformitats.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari