Publicat el 12/01/2017

Plàstic, plàstic i més plàstic… Si mirem al nostre voltant, el plàstic sempre hi és present. Continuem vivint a l’època daurada d’aquest material, resistent, fàcil de fabricar i de modelar. Un material potser necessari però que es produeix i es fa servir en excés.

On va a parar tot el plàstic que utilitzem?
Una part es recicla, i aquest plàstic reciclat s’utilitza per fabricar peces industrials: canonades, bosses, botelles, joguines, cosmètica…

El percentatge de plàstic reciclat no ha deixat de créixer en els darrers anys, però s’ha de tenir en compte que hi ha un percentatge molt important que no es recicla, i també que per desgràcia el plàstic no es pot reciclar, reciclar i seguir reciclant, ja que arriba un moment que ja no es pot aprofitar, i aleshores l’única opció és el reciclatge energètic, és a dir, fer-lo servir com a combustible, un procés que exigeix grans mesures de seguretat.

On va a parar el plàstic que no es recicla?
Desgraciadament, s’acumula en enormes abocadors d’escombraries del tercer món. Una alternativa és la que forma autèntiques illes flotants de plàstic en mars i oceans. El problema és que això normalment passa en aigües internacionals, ningú no assumeix l’autoria d’aquests abocaments i ningú no se’n fa responsable.

Les conseqüències de la invasió del plàstic són terribles per al medi ambient. El seu procés de fabricació ja és contaminant i exigeix la utilització del petroli. Un tros de plàstic pot trigar entre cent i mil anys a degradar-se i ser i assimilat per la natura; mentrestant, contamina.

Planeta plàstic
La quantitat de plàstic que hem produït des de l’inici de l’edat del plàstic es suficient per embolicar el planeta en bosses de plàstic sis vegades, pel cap baix.
Viure sense plàstic és gairebé impossible, però és pot mantenir un estil de vida utilitzant-ne molt menys i reciclant-ne més. Això ho agrairia la nostra salut i també el medi ambient.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari