Plantes típiques de nadal | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 16/12/2018

El boix grèvol
És arbust de fulla perenne, de grans dimensions. Creix habitualment en regions fredes, humides i ombrívoles de pràcticament tot el planeta. El seu hàbitat són els boscos frescos i humits, en especial pinedes de pi roig i rouredes.
Les seves fulles són verdes i amb punxes, i tenen propietats diürètiques i laxants. La seva fusta és molt apreciada, principalment per fabricar mobles, ja que és molt densa i dura.
Les seves baies vermelles són molt importants a la natura, en ser la base de l’alimentació de moltes espècies de la fauna salvatge. Hi ha espècies en perill d’extinció que es nodreixen només d’aquestes baies.

Si les tallem, no només aquestes espècies no se n’alimenten, sinó que evitem que les baies es reprodueixin. I no és fàcil cultivar grèvol, ja que és un arbre dioic, és a dir, que hi ha arbres mascles i femelles, fet pel qual és una espècie protegida i la seva recol·lecció, venda i comercialització està regulada per llei. A Catalunya està prohibit agafar-ne els fruits i tallar-ne les branques, tot i que es poden comprar en algunes fires, procedents de cultius controlats.

El galzeran
És un arbust que creix entre alzines de forma molt usual a la llémena. El que semblen les fulles són en realitat una extensió de la tija, on neixen les flors en forma de baia vermella, ja que les seves fulles són pràcticament invisibles. Quan la planta és tendra, ens la podem menjar com els espàrrecs (de fet s’hi assemblen en la forma).

És una planta amb propietats medicinals molt valuoses perquè ens ajuda a eliminar aigua de l’organisme, per la qual cosa resultarà molt útil per tractar malalties com l’obesitat, el reumatisme o la gota. Al seu interès mèdic hem de sumar el cosmètic. I si hi afegim que es fa servir d’adorn nadalenc, veurem la necessitat de protegir aquesta espècie d’alt valor ecològic.
No costa tant de reproduir, motiu pel qual hi ha cultius en vivers. A Catalunya és protegit en certes zones, especialment a parcs naturals.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari