Publicat el 25/01/2019

L’eucaliptus és un arbre ornamental de gran alçada, originari d’Austràlia, que es va introduir a Europa a finals del segle passat per tal de sanejar les diferents i diverses regions pantanoses, degut a la seva capacitat d’absorbir l’aigua i assecar els aiguamolls.
El seu cultiu és certament habitual, atès que es tracta d’un arbre relativament poc ‘exigent’ pel que fa a les condicions del sòl.

L’ús de l’eucaliptus com a planta medicinal

Amb aquesta finalitat, el seu ús data del segle XVIII. Està recomanat principalment per a aquelles malalties que afecten les vies respiratòries, com són, entre d’altres, la grip, l’asma o els refredats.

Les fulles de l’eucaliptus contenen oli essencial (principalment cineol), flavonoides, tanins i àcids. Aquests components proporcionen a l’eucaliptus la seva acció expectorant, antimicrobiana, analgèsica, balsàmica, antibacteriana, febrífuga, diürètica, cicatritzant, antireumàtica, vermífuga, antiviral, rubefaent, antisèptica, depurativa, descongestiva, antiespasmòdica, fluïdificant, vulnerària i antiinflamatòria.

En aquest sentit, es poden utilitzar per exemple les seves fulles, o també gaudir de les seves qualitats a partir de l’oli essencial d’eucaliptus. Amb les seves fulles i amb el seu oli es poden elaborar els tradicionals bafs d’eucaliptus, útils per a quan estem engripats o refredats.

L’eucaliptol és un mucolític que ajuda a fluïdificar les secrecions pulmonars, de manera que ajuda a afavorir-ne l‘expulsió.
Per les seves propietats o virtuts antibacterianes i antivíriques, és un excel·lent antitussigen i inhibidor de la irritació bronquial en les bronquitis.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari