Publicat el 19/06/2017

Potser una de les plantes que la gent coneix més bé i en fa més ús és la farigola, una planta de la família de les labiades que arriba a tenir de 15 a 30 cm d’alçada, mostra fulles oposades, lanceolades, amb les vores enrotllades i densament piloses. Les flors de la farigola són diminutes, agrupades en gotims terminals molt densos, rosats o de color blanc. Tota la planta desprèn una forta aroma en estar proveïda de glàndules essencials, i n’existeixen nombroses varietats. La farigola o timó té propietats medicinals, ja que en la seva composició química està inclòs el timol, un component que ajuda a combatre afeccions de les vies respiratòries i digestives.

Propietats medicinals de la farigola
Afavoreix la digestió, la circulació i el sistema nerviós. Enforteix, desintoxica i estimula l’organisme en general. En infusió, s’utilitza per tractar la faringitis, la bronquitis i la tos. La seva atraient aroma i gust plaent activen els teus sentits, submergint-te en la frondositat del bosc. La seva acció antibacteriana, antisèptica, diürètica, antiespasmòdica i expectorant ja fa molts mil·lennis que està reconeguda. Parts útils: fulles i flors.

Recomanada també per a… 

  • Inapetència: infusió amb aigua calenta de 10 g de flors i fulles durant 5 minuts. Preneu una tassa abans de menjar.
  • Digestió: infusió amb aigua calenta de 2 g de fulles durant 5 minuts. Preneu una tassa en acabar de menjar.

Usos culinaris
El timó també s’utilitza a la cuina tradicional com a espècia per coure diversos tipus de carns, per elaborar les típiques sopes, per condimentar conserves d’olives i com a condiment en l’elaboració de la ratafia de nous. Els romans la van introduir a la cuina, perfumant vins i formatges.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari