Publicat el 26/11/2018

Nom científic: Lavandula angustifolia

És un arbust de la família de les lamiàcies o labiades reconegut com a planta medicinal. També se l’anomena Lavandula angustifolia, que ve de lavo, que significa ‘purificar’. Popularment és conegut com espígol o lavanda.

Es tracta d’una planta molt aromàtica que té tiges endurides a la base i tiges verdes quadrangulars superiors, i que arriba als 50-80 cm d’alçada. Floreix durant els mesos de juliol i agost. Les flors són petites, de color blau lilós. Es reprodueix per llavors. Viu en zones assolellades de la terra baixa i de la muntanya mitjana.

Des de molt antic és utilitzat per les seves propietats medicinals i per a la fabricació de perfums. També tradicionalment se’n feien petites bossetes que es guardaven als calaixos i als armaris per aromatitzar la roba.

S’utilitza en infusió de flors com a tranquil·litzant, per a l’ansietat, la hipertensió arterial, insomni, anorèxia, grip, bronquitis, migranyes o com a inductor de la son. En ús tòpic s’utilitza per desinfectar, per a la faringitis, otitis, vulvovaginitis, ferides, cremades, úlceres, acne o picades d’insectes. Finalment, també es fa servir per alleujar dolors musculars, ja siguin lumbars o menstruals.

Per friccionar zones adolorides del cos s’utilitza l’alcohol d’espígol, obtingut per maceració durant nou dies d’uns cent grams d’espígol en un litre d’alcohol.

Per obtenir els beneficis medicinals de l’espígol res millor que preparar una infusió amb les seves flors i beure fins a 3 tasses al dia.
Ingredients: 1 culleradeta de flors de lavanda, 1 tassa d’aigua, edulcorant opcional.
Preparació: poseu les flors d’espígol en una tassa. Escalfeu l’aigua fins que arrenqui el bull i en aquest punt aboqueu-la sobre les flors. Tapeu la tassa i deixeu infusionar uns 5 minuts. Coleu-la, endolciu-la si ho preferiu i ja estarà a punt.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari