Publicat el 21/01/2020

Autors: Manuel Martorell, Salomó Marquès i Ma. Carmen Agulló / Pol·len Edicions

Elisa i Pepita, dues germanes formades a l’Escuela Superior del Magisterio de Madrid, on van connectar amb els aires liberals i renovadors de la Institución Libre de Enseñanza. Els seus viatges per Europa les van acabar d’introduir en les metodologies avantguardistes de l’època.

El seu compromís va ser pioner en el camp del feminisme, del sindicalisme, del comunisme, de la defensa dels Drets de l’Infant, de la formació dels mestres i de la renovació pedagògica i van participar en els Batecs, trobades de mestres per intercanviar idees i experiències, i en les Missions Pedagògiques, fent arribar la cultura als pobles més perduts del Pirineu lleidatà. Es van enfrontar primer a l’Estat monàrquic i a l’Església, defensant la República en temps de pau i de guerra, i van lluitar, ja en l’exili, contra el nazisme i el franquisme. Mai no van poder tornar al seu país.

L’Elisa va destacar sobretot en la renovació de l’ensenyament musical, mentre que la Pepita o Josefa ho va fer en el terreny de la pedagogia.

Deixa un comentari