Publicat el 26/01/2017

La pèrdua de memòria sol associar-se a l’edat, tot i que hi ha persones que la conserven tota la vida. Aquesta pèrdua es pot donar com a conseqüència dels canvis físics, psicològics i socials que es produeixen a mesura que es van fent anys.

Establir la diferència entre la pèrdua de memòria pròpia de l’edat i el que s’anomena deteriorament cognitiu lleu no és fàcil, ja que aquest deteriorament es considera l’estat intermedi entre la pèrdua de memòria ‘normal’ i les demències.

La diferència entre el deteriorament cognitiu lleu (DCL) i les demències, com ara l’Alzheimer, es troba en què una persona amb DCL pot continuar fent les seves activitats i rutines quotidianes, mentre que una persona amb demència és una persona dependent en el seu dia a dia. En el cas de les demències, a més de la pèrdua de memòria també es produeix una pèrdua important d’altres funcions cognitives com l’orientació, llenguatge, control emocional, etc.

Símptomes de pèrdua de memòria

Alguns símptomes de pèrdua de memòria habituals en la gent gran:

  • Oblidar el nom de les persones que han conegut fa poc.
  • Oblidar on han deixat alguns objectes.
  • No recordar alguna cosa que acaben de fer (si han tancat la porta de casa amb la clau, si han deixat un llum encès…).
  • No recordar quan ha passat una cosa recent.
  • Oblidar el que s’acaba de dir, etc.

Aquests tipus d’oblits també es poden donar en persones grans sanes que no presenten cap malaltia orgànica o mental, i es poden superar entrenant i treballant l’atenció i la memòria.

En qualsevol cas, és important acudir el metge per determinar si ens trobem davant d’una pèrdua de memòria associada a l’edat o d’un cas de deteriorament cognitiu lleu, ja que una detecció precoç és molt important per prevenir-ne el desenvolupament o fins i tot per evitar l’evolució cap a una demència.

Redacció La Clau

Deixa un comentari