Per què sant Valentí és el patró dels enamorats? | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 20/02/2020

Qui va ser sant Valentí? Per què és el patró dels enamorats i per què se celebra el seu dia el 14 de febrer?

La història d’aquest sant ve de molts segles enrere i està envoltada d’una aurèola de llegenda. Tant és així que, tot i que segueix existint en el santoral cristià, la manca de dades va fer que l’any 1969 la festivitat del 14 de febrer fos eliminada del calendari litúrgic.

Segons la tradició, a la Roma de segle III l’emperador Claudi II va decidir prohibir els matrimonis dels joves, considerant que els solters eren millors soldats. Un sacerdot anomenat Valentí va considerar que això era un error i va decidir casar en secret tots els joves que ho volguessin. En assabentar-se, l’emperador el va fer detenir i, incapaç d’aconseguir que renunciés a la seva fe, va ordenar que el colpegessin i després el va fer decapitar.

Una altra tradició explica que sant Valentí va ser un sacerdot romà que acompanyava espiritualment els cristians presos a les persecucions contra els practicants d’aquesta fe i els ajudava a preparar-se per al martiri i la mort.

Encara hi ha una tercera versió segons la qual el sacerdot Valentí va ser capturat i es va enamorar de la filla del seu carceller, a la qual va dedicar una apassionada carta d’amor que signava com «del teu Valentí».

A la fi del segle V, l’Església catòlica va recollir les llegendes sobre sant Valentí i va institucionalitzar la seva commemoració el 14 de febrer. Pel que sembla, va ser el papa Gelasi I qui va formalitzar el culte al sant, en un intent de cristianitzar la celebració pagana de les Lupercals, que tenia lloc a mitjans de febrer.

Es creu que va ser durant l’edat mitjana quan es va associar l’amor romàntic a la figura heroica de sant Valentí, forjant la llegenda del patró dels enamorats. Segles més tard, als països anglosaxons es va iniciar la tradició d’intercanviar-se postals amb missatges amorosos en el Dia dels Enamorats.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari