Publicat el 08/11/2021

Fer dieta i exercici per perdre pes i no aconseguir-ho pot resultar molt frustrant. Els factors que poden estar impedint que els quilos no desapareguin tot i estar fent molts esforços són diversos. Entre els principals, els especialistes en destaquen:

  • Mals hàbits. Per exemple, saltar-se l’esmorzar o sopar just abans d’anar a dormir. Un esmorzar complet evita que a l’hora de dinar ingerim més aliments dels necessaris. I si sopem just abans de ficar-nos al llit podem augmentar els nivells de glucosa i d’insulina en sang, la qual cosa farà més difícil cremar els greixos del cos. Convé esmorzar de forma equilibrada i sopar almenys tres hores abans d’anar a dormir.
  • Consum d’aliments processats. Aquests productes tenen un excés de sal refinada, sucre o edulcorants artificials i altres ingredients que provoquen inflamació i augment progressiu de pes. Evita aquests aliments i basa la teva dieta en aquells que siguin frescos i naturals.
  • Nivells alts d’estrès. El cortisol se’l coneix com a «hormona de l’estrès» i se l’associa a l’augment de la gana, els desitjos de sucre i, per tant, la pujada del pes corporal. Cal vigilar, doncs, amb l’estrès, perquè ens pot impulsar a menjar aliments rics en greixos i amb moltes calories.
  • Metabolisme lent. Vol dir que triga més temps a cremar les calories. Si ets jove, potser tingui a veure amb factors genètics, perquè és amb l’edat que el metabolisme s’alenteix.
  • Dormir poc o malament. La mala qualitat del son o dormir menys hores de les necessàries provoca un descens del metabolisme, així com alteracions en la grelina, una de les hormones encarregades del control del pes i de la gana.
  • Hipotiroïdisme. Aquest trastorn consisteix en el fet que la glàndula tiroide no produeix suficient tiroxina, una hormona que estimula el metabolisme basal. Com que el cos consumeix menys calories, hi ha més tendència a guanyar pes o més dificultat per perdre’l.
  • Menopausa. Els canvis hormonals que es produeixen en el cos en aquest període poden provocar augment de pes. S’ha comprovat que una gran majoria de dones solen guanyar entre 4 i 10 quilos.
    Si, tot i portar un estil de vida saludable i una dieta equilibrada, tens sobrepès o obesitat, és recomanable que acudeixis a un professional sanitari perquè avaluï la teva situació.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari