Publicat el 09/10/2019

El ioga els ajuda a descobrir tots els canvis que es van produint d’una manera natural, ensenyant-los a connectar amb el seu interior i a descobrir la persona que volen ser.

Mitjançant la pràctica d’àssanes aconsegueixen més autoestima i seguretat en ells mateixos i aprenen a respectar el seu cos. A més desenvolupen la concentració, l’atenció i la memòria, obtenint així un millor rendiment acadèmic.
El ioga els ajuda a mantenir un equilibri emocional i mental i a disminuir l’estrès, l’ansietat o una possible depressió, problemes comuns en aquesta etapa. També s’aconsegueix una capacitat més gran d’observar i escoltar tot allò que passa al seu voltant i per enfrontar-se als reptes del dia a dia.
Els ensenya també a flexibilitzar el seu cos, a gestionar els seus canvis d’humor. Per tant, el ioga els ajuda en l’àmbit físic, però també en l’àmbit mental.
El ioga els ajuda igualment a mantenir una actitud més positiva. Quan un adolescent se sent segur de si mateix i de les seves habilitats, li resulta més fàcil romandre concentrat i present.
En aquesta etapa, l’adolescent no té motivació i és beneficiós buscar activitats innovadores per intentar estimular nous interessos que vagin molt més enllà de l’ordinador, el mòbil o el cercle d’amics.

Com ha de ser una sessió de ioga?
Les sessions per a adolescents han de ser atractives i entretingudes, amb molts vinyases o encadenaments d’àssanes per potenciar la memòria i la concentració per tal d’ajudar-los a canalitzar l’energia.
Els temps de descans seran una mica més curts que en sessions per a adults, ja que ells es recuperen més ràpidament.
Els treballs o àssanes en parella també els ajuden, ja que així s’estableixen relacions entre ells. Se’ls ha d’estimular sense crear competitivitat, que vagin progressant al ritme de cadascú.
A les sessions, mitjançant la meditació i la relaxació, s’han d’accentuar els aspectes positius de tot el que els envolta i de la vida, ja que els pensaments negatius generen sentiments negatius.
Els adolescents moltes vegades actuen impulsivament, responent a coses sense pensar.
Per això és bo treballar amb ells situacions que puguin succeir en la vida quotidiana, buscant-hi la solució o alternativa adequada i ajudant-los a controlar els seus impulsos i a guiar-los davant de situacions futures.
Els adolescents tenen moltes pors a l’hora d’enfrontar-se a diferents situacions, ja sigui un examen o un viatge que hagin de realitzar en el qual hagin d’afrontar sols noves experiències. Mitjançant una meditació es poden treballar les pors, la manera d’afrontar-les, i trobar així diferents solucions.

 

Rosa Ayats
Centre de ioga Mª Pilar Sala

Deixa un comentari