Publicat el 01/08/2020

El cuir cabellut té de mitjana entre cent mil i cent cinquant mil cabells que amb el pas el temps perden el seu color i donen pas als cabells blancs. La probabilitat que el cabell es torni gris s’incrementa entre un 10 % i un 20 % cada dècada a partir dels 30 anys.
A tots ens acostuma a preocupar l’aparició de cabells blancs, ja que en general ens fan semblar grans, i tendim a tenyir-nos per ocultar-los. Però què són en realitat els cabells blancs i per què ens surten? El color dels cabells depèn del seu contingut de melanina, que és un pigment natural produït en les cèl·lules anomenades melanòcits.

L’estrès oxidatiu és el principal responsable de l’envelliment i, en el cas que ens ocupa, aquestes cèl·lules deixen de produir melanina i els cabells perden el seu color.

L’aparició de cabells blancs pot tenir diferents orígens, i per això alerten d’alguns problemes:

 • Genètics, sobretot en la de tipus poliosi.
 • Estrès, que altera el funcionament del metabolisme i les hormones i afecta la producció de melanina.
 • Mancances alimentàries.
  Malalties: vitiligen (patologia cutània de despigmentació de la pell, els ulls, les mucoses…); dèficit de vitamines (com manca de vitamina B12, important per a la producció de glòbuls vermells) o altres antioxidants, com ferro, coure o zinc; hipotiroïdisme (disminució de la funció de la glàndula tiroide); o l’estranya patologia de la síndrome de Werner, caracteritzada per un envelliment accelerat.
 • Productes o agents químics, com tints o el mal ús o abús d’assecador o planxa, així com el consum de tabac –els fumadors tenen quatre vegades més probabilitats de canície– o certs medicaments.
 • Mala higiene de cabells o l’ús d’aigua molt calenta.
  Tenint en compte els factors que estimulen l’aparició de cabells blancs, alguns remeis per alentir-la poden ser:
 • Evitar l’estrès: realitzar tècniques de relaxació, com el ioga o taitxí, o qualsevol esport que ens ajudi a alliberar tensions.
 • Portar una bona alimentació: tota dieta sana passa per evitar els sucres, els fregits, els greixos i els components artificials i augmentar el consum de fruites i verdures. En aquest cas, resulta especialment important la ingestió d’aliments rics en vitamines i nutrients.
 • Tenir cura dels cabells: usar tints naturals o productes de coloració poc agressius per dissimular els cabells blancs i rebre massatges al cuir cabellut.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari