Publicat el 24/12/2023

Per què els colors dels taxis de Barcelona són el negre i el groc?

 

Tothom identifica sense problemes els característics taxis de la capital de Catalunya pels seus dos emblemàtics colors. Va ser l’any 1934 quan l’Ajuntament de la ciutat va decretar que els cotxes que prestessin aquest servei públic tinguessin el mateix color.

El groc i el negre són una marca d’identitat coneguda arreu del món, com ho són els colors dels taxis d’altres ciutats importants. Pel que fa al negre i el groc, també el fan servir els taxis de Santiago de Xile, així com les ciutats argentines de Buenos Aires i Rosario.

A principis del segle xix, Barcelona estava en plena expansió industrial. És llavors quan comencen a aparèixer les primeres provatures orientades a l’explotació de cotxes de lloguer. Amb el desenvolupament de la ciutat, a més, proliferen els vehicles a motor, de manera que es fa cada vegada més necessària una regulació del trànsit.

Per això l’any 1864 el consistori barceloní regula els «cotxes de plaça», l’origen dels taxis. i el 1924 publica un codi de circulació urbana amb normes comunes per als taxistes. Dins del reglament es deia que el ciutadà havia de poder identificar visualment el cotxe de plaça. I, per aquest motiu, el taxista havia de posar una línia sota la finestra. A més, en funció de les tarifes, aquestes franges podien ser de diversos colors. Així, els vehicles més barats eren els de la línia blanca (40 cèntims per quilòmetre), seguits dels de línia vermella (50 cèntims), groga (60 cèntims) i blava (80 cèntims). Així mateix, tots els taxis estaven obligats a la instal·lació de taxímetres.

Cinc anys més tard, amb motiu de l’exposició universal de 1929 i amb l’arribada de turistes a la ciutat de forma més massiva, va començar un fort conflicte per la competència pel que feia a les tarifes entre les companyies de taxis i els treballadors autònoms. Amb la intenció de posar-hi fi, l’Ajuntament va intervenir fixant com a preu únic el corresponent als vehicles de la franja groga. Així, el 1934 tots els taxis de Barcelona van adquirir el seu característic color groc. La raó del negre és que era el color predominant en els vehicles d’aquells anys.

D’altra banda, el groc és el color dels taxis de Nova York perquè John Hertz, fundador de la Yellow Cab Company (la reconeguda companyia de taxis grocs), va pensar que era el més fàcil de reconèixer. I el negre és el color dels black cabs (‘taxis negres’) londinencs, tot i que, avui dia, a la capital britànica hi ha taxis de tota mena de colors.

Redacció La Clau

Deixa un comentari